Antena 3 CNN Economic Biz News Est-europenii aleg produse costisitoare, în timp ce occidentalii cumpără ieftin

Est-europenii aleg produse costisitoare, în timp ce occidentalii cumpără ieftin

Est-europenii aleg produse costisitoare, în timp ce occidentalii cumpără ieftin
Sursa foto: NEWS
09 Feb 2009   •   11:23

În timp ce locuitorii din Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie au decis să reducă cheltuielile prin achiziţionarea de produse cât mai ieftine, cei din Europa de Est aleg produse din ce în ce mai costisitoare. Acesta a fost rezultatul unui studiu care a comparat schimbările de comportament ale consumatorilor din mai multe state europene, în vremuri de criză.
Studiul a fost realizat de compania GfK, în perioada octombrie - noiembrie 2008, anunţă Evenimentul Zilei.
Dintre statele Europei de vest, Marea Britanie a cunoscut cea mai mare rată a inflaţiei la alimente, de 9,3%. Consumatorii britanici nu au absorbit în totalitate creşterea preţurilor. Ei au cheltuit doar cu 6,3% mai mult din buzunar pentru astfel de produse. În acelaşi timp, britanicii şi-au mărit volumul de produse cumpărat cu numai 1% şi s-au orientat către produse mai ieftine.
Italienii şi nemţii au reacţionat similar în ultima perioadă. Ei au preferat să cumpere în continuare, însă au ales produse mai ieftine. Şi în Franţa şi Olanda, consumul a fost redus,populaţia trecând la produse mai puţin costisitoare.
Potrivit studiului, consumatorii români au ales preţurile mai mari, au cumpărat puţin mai mult şi au trecut la produse ceva mai scumpe în prima parte a anului trecut. Situaţia polonezilor şi a ruşilor este asemănătoare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Europa de Est studiu
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close