Antena 3 CNN Economic Biz News Europa, furioasă că războiul gazului ruso-belorus o afectează

Europa, furioasă că războiul gazului ruso-belorus o afectează

Europa, furioasă că războiul gazului ruso-belorus o afectează
24 Iun 2010   •   22:26

UE a avertizat Rusia şi Belorusia să nu permită ca "războiul gazului" să afecteze Europa, după ce Lituania a devenit primul stat care se plânge că livrările au fost afectate.

Comisarul pentru energie, Guenther Oettinger, declara că alte ţări nu ar trebui să cadă victime ale disputei pe margine facturilor neplătite.

Informaţia vine după ce Lituanian, stat care este total dependent de gazul rusesc pe care îl primeşte prin Belorusia, pare a fi primul caz de ţară afectată.

Aceasta a anunţat că a primit cu 30 procente mai puţin gaz rusesc decât în mod obişnuit.

Anterior, Belorusia, aliat tradiţional al Rusiei, a ameninţat  că va începe să fure  din gazul destinat statelor europene pentru a-şi menţine economia în funcţiune.

Oettinger sublinia că "Europa nu trebuie să devină ostatică în această dispută. Este o chestiune între Belorusia şi Rusia."

Rusia, cel mai mare exportator de energie din lume, livrează Europei un sfert din necesarul său, din care o cincime prin Belorusia.

Rusia şi Belorusia sunt în conflict pentru o factură neplătită de circa 200 milioane de dolari, iar Moscova a început să taie livrările pentru acest stat.

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, aprecia că reaminteşte că UE trebuie să garanteze securitatea livrările energetice ale statelor membre.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close