Antena 3 CNN Economic Biz News Europa trebuie devină partenerul Rusiei în domeniul energetic

Europa trebuie devină partenerul Rusiei în domeniul energetic

Europa trebuie devină partenerul Rusiei în domeniul energetic
Sursa foto: europa
17 Mar 2010   •   19:12

Europa trebuie să construiască un parteneriat puternic cu Rusia în domeniul energiei, prin schimb de tehnologie europeană cu gaze şi rezolvarea problemelor de tranzit cu Ucraina, a declarat noul comisar pentru Energie, Guenther Oettinger, citat de Reuters.

Oettinger spune că e nevoie de îmbunătăţirea cooperării, după relaţiile tensionate în domeniul energiei din ultimii ani, marcaţi de invazia Rusiei în Georgia, în august 2008, şi criza cu Ucraina din ianuarie 2009.

"Securitatea nu este legată doar de energie. Avem nevoie şi de alte produse pentru a supravieţui", a spus Oettinger într-un interviu, spunând că Rusia e un vecin şi un partener important.

"Există un parteneriat strategic între Rusia şi Uniunea Europeană industrializată, care constă în furnizarea de gaze în schimbul produselor de înaltă tehnologie din UE", a declarat oficialul.

Noul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a lansat ideea formării unui consorţiu cu Rusia şi UE pentru administrarea reţelei de transport al gazelor, care are nevoie de modernizare.

Analiştii se întreabă dacă firmele europene vor accepta riscul investiţiilor într-o ţară cu mediu politic instabil şi finanţe publice haotice, dar Oettinger este optimist.

"Cred că există un angajament puternic. RWE şi OMV sunt interesate în mod concret, sunt sigur că în final vor veni mai mulţi parteneri", a spus oficialul.

Comisarul a spus că sunt necesare investiţii importante în reţeaua de transport al gazelor şi a spus că vrea organizarea unei întâlniri în luna mai sau iunie pe această temă.

Înainte de reuniune, Oettinger se va deplasa la Moscova, precum şi în Azerbaijan şi Turkmenistan, pentru a discuta despre coridorul sudic de gaze către Europa.

Oettinger a surprins industria energiei prin deschiderea mai mare, faţă de predecesorul său, pentru South Stream, proiect de construcţie a unui gazoduct care va ocoli Ucraina şi va trece pe sub Marea Neagră către Bulgaria şi apoi spre restul Europei.

Acesta mai spune şi că Europa va avea mai mult de câştigat prin construcţia Nabucco, gazoduct care urmează să transporte gaze caspice către Europa prin Turcia şi Balcani.

"Pe termen lung, fiecare conductă care va aduce gaze pe piaţa din Europa este justificată. Nu intenţionez să blochez South Stream, dar Nabucco este un proiect european. Sunt interesat de ceea ce se va întâmpla", a declarat Oettinger.

Comisarul spune că South Stream va majora capacitatea de transport al gazelor şi va avea standarde tehnologice ridicate, dar Nabucco va aduce un nou partener regional.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Europa Rusia
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close