Antena 3 CNN Economic Biz News Exporturile României au scăzut cu 30% în ultimul trimestru din 2008

Exporturile României au scăzut cu 30% în ultimul trimestru din 2008

Exporturile României au scăzut cu 30% în ultimul trimestru din 2008
11 Noi 2008   •   10:52

Criza financiară îşi face simţite efectele şi la capitolul exporturi. Producătorii români trag un semnal de alarmă şi spun că este nevoie de intervenţia autorităţilor pentru a echilibra acest sector. Numărul exporturilor către celelalte ţări din Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în ultima perioadă. Mai precis cu până la 30%, pentru ultimul trimestru al acestui an, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
Cei mai afectaţi sunt producătorii din industria textilă şi industria mobilei. Şi aceasta întrucât cea mai mare parte a comenzilor destinate ţărilor din vestul Europei au fost deja anulate. Alte sectoare lovite de criză sunt cele de piese auto şi de sticlărie, se arată în cotidianul România Liberă.
Iar prognozele specialiştilor din domeniu sunt cât se poate de pesimiste. Adică volumul exporturilor va continua să scadă şi în următoarele luni. Cu 10% numai până la sfârşitul anului şi cu încă 20% la începutul lui 2009.
În lipsa unei intervenţii a autorităţilor, criza din acest sector s-ar putea adânci. Motiv pentru care se impun măsuri de relaxare fiscală, spun exportatorii. De altfel, un set de măsuri de urgenţă a fost deja trimis spre analiză primului ministru, dar şi guvernatorului Băncii Naţionale.
În caz contrar, exportatorii atrag atenţia că deficitul comercial al ţării noastre ar putea ajunge, până la sfârşitul anului, la 25 de miliarde de euro, de la 16 miliarde cât era în urmă cu 2 luni.
Antena3

×
Subiecte în articol: Institutul National de Statistica
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close