Antena 3 CNN Economic Biz News Fitch anticipează, pentru 2009, o reducere a ratingurilor pentru majoritatea companiilor evaluate

Fitch anticipează, pentru 2009, o reducere a ratingurilor pentru majoritatea companiilor evaluate

Fitch anticipează, pentru 2009, o reducere a ratingurilor pentru majoritatea companiilor evaluate
01 Dec 2008   •   23:13

Pentru 2009, Fitch prevede o reducere a ratingurilor sau perspectivelor majorităţii companiilor pe care le evaluează, după ce, în 2008, a scăzut calificativele pentru aproximativ o treime dintre acestea, a declarat, luni, directorul operaţional al agenţiei, John Hatton, citat de Reuters.
"Incluzând ultimul val al crizei financiare din vara lui 2008, aproximativ o treime din ratingurile companiilor au fost afectate negativ prin reduceri sau perspective negative. Ne aşteptăm ca cea mai mare parte a acestora să aibă loc anul următor", a spus Hatton.
Dacă au loc evenimente care afectează negativ situaţia de debitor a unor companii, ca reducerea profitului sau posibilitatea unor preluări, Fitch ar putea opera doar o introducere a companiilor pe lista de supraveghere.
În anul care tocmai se încheie aproximativ 35% dintre companiile monitorizate au fost afectate de modificări negative ale calificativelor.
În anumite sectoare, cum ar fi cazul industriei tutunului sau al companiilor proprietare de spaţii comerciale, ratingurile includ o marjă de siguranţă semnificativă.
Printre sectoarele la care Fitch anticipează o deteriorare a calificativelor se numără cele de retail, media, chimic sau construcţii, în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Sud.
"Suntem foarte atenţi la companiile cu expunere mare la consumatori", a precizat Hatton.
În acelaşi timp, telecomunicaţiile, petrolul, gazele naturale şi domeniul alimentar, vor fi printre cele mai puţin afectate din Europa.
Pentru 2009 agenţia de evaluare financiară Fitch estimează o scădere a Produsului Intern Brut de 1,2% în SUA şi 0,6% în zona euro, în timp ce economia mondială va avansa cu 0,9%.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close