Antena 3 CNN Economic Biz News FMI: Economia României va înregistra o scădere de 2% în 2010

FMI: Economia României va înregistra o scădere de 2% în 2010

FMI: Economia României va înregistra o scădere de 2% în 2010
30 Sep 2010   •   13:16

Economia României va înregistra o scădere de 2 % în 2010, iar inflaţia va ajunge la 7-8% până la finele acestui an din cauza creşterii TVA. În 2011 se estimează o revenire la creşterea de 1,5 ? 2 %, afirmă autorităţile române în formula finală a Scrisorii de Intenţie, făcută publică joi de Fondul Monetar Internaţional, şi citată de Agerpres.

Printre cauzele întârzierii relansării economice se numără nivelul slab al cererii interne, situaţia nefavorabilă din regiune şi inundaţiile din această primăvară.

?Intenţionăm să achităm arierate din domeniul sănătăţii în valoare de 1,9 miliarde lei?, se arată în Scrisoare, dar în Raportul prezentat în faţa Board-ului FMI pe date de 24 septembrie, România a fost în situaţia de a obţine, pentru a treia oară, o derogare pentru arierate.

?Guvernul este pregătit să ia măsuri suplimentare pentru atingerea obiectivelor? stabilite în această Scrisoare de Intenţie şi în precedentele, promite Executivul de la Bucureşti prin textul transmis la Washington pe data de 9 septembrie.

Guvernul se angajează faţă de Fond ca până la finele anului să mai reducă personalul bugetar cu 74.000 de salariaţi, în afara celor 27.000, deja concediaţi.

?Cu condiţia reducerii personalului cu încă 15.000 de persoane până la finele lui 2011, vor exista premisele pentru o creştere modestă a salariilor în domeniul public, fără a se depăşi suma de 39 de miliarde afectată plăţii salariilor din sectorul bugetar?, se mai specifică în Scrisoarea de Intenţie.

De asemenea, Guvernul s-a mai angajat ca legea salarizării unitare să se aplice de la 1 ianuarie 2011, iar cel de-al 13-lea salariu şi prima de vacanţă vor fi eliminate şi în 2011.

?Pensiile vor fi îngheţate, vor fi eliminate subvenţiile la încălzire (iniţial planificate pentru 2010), iar din reanalizarea sistemului asigurărilor sociale se va mai obţine o sumă echivalentă cu 0,2% din PIB?, mai precizează Scrisoarea de Intenţie.

Din 2011, administraţiile locale vor introduce plata arieratelor în execuţia bugetelor proprii.

Guvernul se angajează prin Scrisoarea de Intenţie să accelereze absorbţia fondurilor europene prin îmbunătăţirea sistemului de licitaţii şi asigurarea accesului la cofinanţări prin facilităţi speciale de garantare, iar capacitatea administrativă a unităţilor de management va fi îmbunătăţită în special în sectorul transporturilor. De asemenea, se va da prioritate proiectelor de investiţii cofinanţate cu fonduri europene.

Pentru a asigura funcţionarea sistemului de sănătate publică, în 2011 va fi asigurată introducerea unui plafon pentru salarii de 70% din valoarea totală a costurilor de funcţionare a spitalului, iar 95 la sută din cele 9.200 de paturi de spital prevăzute a fi desfiinţate vor fi eliminate până în august.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: FMI Economia României
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close