Antena 3 CNN Economic Biz News FMI: Rata şomajului în România va ajunge la 10% în 2010

FMI: Rata şomajului în România va ajunge la 10% în 2010

FMI: Rata şomajului în România va ajunge la 10% în 2010
Sursa foto: Somaj
10 Oct 2009   •   11:31

Rata şomajului ar putea creşte anul viitor cu 10 procente. Previziunea deloc încurajatoare pentru ţara noastră vine de la Fondul Monetar Internaţional. FMI atrage atenţia că rata şomajului, deficitul bugetar şi costurile cu personalul primăriilor au crescut peste cotele prevăzute iniţial de Fond.

Până la sfârşitul anului, rata şomajului în ţara noastră ar putea ajunge la 9,6%, conform estimărilor Fondului Monetar International. Creşterea este de aproape un punct procentual faţă de estimarea iniţială. În luna septembrie numărul şomerilor înregistraţi a fost de peste 625.000, mai mare cu aproape 24.000 faţă de august, potrivit datelor Agenţiei Naţionale petnru Ocupara Forţei de Muncă.

Potrivit datelor din raportul FMI privind prima evaluare a acordului stand-by în 2010 rata şomajului va urca la 10% şi abia în 2011 se va înregistra o scăderea a numărului şomerilor.

Veştile proaste continuă. Deficitul bugetar al României va depăşi în 2011 limita de 3% solicitată de Comisia Europeană. Această limită este obligatorie pentru intrarea unui stat în mecanismul ratelor de schimb, anterior trecerii la moneda euro. FMI a revizuit în urcare prognoza privind deficitul bugetar pentru 2011, de la 2,7% la 4,2% din PIB.

Reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale au fost de acord, în august, cu majorarea deficitului bugetar la de la 4,6% la 7,3% din PIB în 2009, dar au impus măsuri de ajustare de încă 0,8% din PIB pentru restul anului. Potrivit ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, bugetul a înregistrat un deficit de 5% din PIB după primele nouă luni ale anului.

Nici costurile cu personalul ale primăriilor nu au fost ţinute sub control şi au urcat cu până la 20%, de peste trei ori mai mult faţă de avansul înregistrat în administraţia centrală, de 6%, potrivit FMI. A doua misiune a FMI va veni în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Antena 3

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close