Gordon Brown propune ca toate băncile să vireze o taxă într-un buget mondial de criză

08 Noi 2009   •   09:30
Gordon Brown propune ca toate băncile să vireze o taxă într-un buget mondial de criză Gordon Brown

Guvernele lumii ar trebui să perceapă o taxă băncilor din toată lumea. Suma uriaşă de bani ar putea fi apoi folosită drept sprijin financiar în cazul unei alte crize economice. Aceasta este propunerea premierului britanic Gordon Brown aflat la summitul G20 din Scoţia.

Propunerea lui Godron Brown este una radicală şi se distanţează de reticenţa de la Londra cu privire la o taxă globală. ?Cred că trebuie să dicutăm dacă avem nevoie de un contract social mai bun pentru a reflecta asupra responsabilităţilor instituţiilor financiare din societatea noastră?, spune el.

Brown propune o taxă pe tranzancţiile băncilor la nivel internaţional. Banii ar putea fi apoi folosiţi drept sprijin financiar în cazul unei alte crize economice: ?Au fost propuneri pentru o taxă de asigurare care să reflecte riscurile sistemice sau pentru un fond sau alte aranjamente privind capitalul sau a unei taxe pentru tranzacţiile financiare internaţionale?.

Membrii G20 au spus că taxa menţionată de oficialul britanic ar putea fi extinsă la absolut toate tranzacţiile bancare din lume. Propunerea lui Brown este susţinută de ţări precum Fermania şi Franţa, care au investit sume enorme pentru salvarea băncilor de la faliment. Odată cu noua taxă, băncile vor fi nevoite să returneze treptat ajutorul financiar de la stat.

Antena 3

x close