Antena 3 CNN Economic Biz News Ialomiţianu: România va avea un acord de tip preventiv şi cu Comisia Europeană

Ialomiţianu: România va avea un acord de tip preventiv şi cu Comisia Europeană

Ialomiţianu: România va avea un acord de tip preventiv şi cu Comisia Europeană
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Ian 2011   •   15:18

Următorul acord pe care România îl va semna cu instituţiile financiare internaţionale va fi de tip preventiv, atât cu Fondul Monetar Internaţional, cât şi cu Comisia Europeană. Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a explicat că acest tip acord prevede că România va lua banii numai dacă nu va putea să-şi acopere deficitul.

"Dacă România nu va putea să-şi acopere deficitul, sigur că va apela la aceste fonduri de la Comisie, dar nu este cazul", a declarat Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor a explicat că în cazul noului acord cu Comisia Europeană va fi pusă la dispoziţie o sumă ce va putea fi accesată în condiţii similare celor din acordurilor de tip preventiv promovate de FMI.

"Este vorba de credibilitate. Vrem să câştigăm o mai mare încredere pe pieţele externe. Acordul cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană a fost avantajos pentru România", a mai spus Ialomiţianu.

Potrivit ministrului, CE va urmări în principal încadrarea deficitului bugetar în limitele convenite şi reducerea acestuia sub 3% din PIB în 2012, precum şi menţinerea datoriei publice la un nivel redus.

În prezent, România are un acord de finanţare externă cu FMI, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 miliarde euro. Board-ul FMI a aprobat, vineri, a şasea evaluare a acordului cu România şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va acorda cea de-a şaptea tranşă din împrumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care vor fi viraţi, cel mai probabil luni, în contul BNR.

Comisia Europeană a virat până acum trei tranşe în valoare de 3,65 miliarde euro, dintr-un total de 5 miliarde euro, iar la jumătatea lunii va aproba următoarea plată, în sumă de 1,2 miliarde euro.

O nouă misiune FMI - CE va veni la Bucureşti pe data de 25 ianuarie pentru a evalua îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi discuţii privind un nou acord, de tip preventiv. Ultima evaluare a acordului va avea loc în perioada aprilie-mai, când vor fi analizate criteriile agreate pentru primul trimestru şi vor fi definitivaţi parametrii finali ai noului aranjament.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close