Antena 3 CNN Economic Biz News Incompetenţă: România, amendată de CE pentru că nu a plătit subvenţiile agricultorilor

Incompetenţă: România, amendată de CE pentru că nu a plătit subvenţiile agricultorilor

Incompetenţă: România, amendată de CE pentru că nu a plătit subvenţiile agricultorilor
Sursa foto: sapa de lemn
04 Mar 2009   •   16:05

Unul dintre angajamentele actualului guvern a fost implicarea mult mai mare în accesarea fondurilor europene. Cu toate acestea, deja România are de plătit la Comisia Europeană penalizări pentru întârzierile înregistrate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în plăţile la hectar către fermieri, conform normelor europene.


Astfel, Comisia Europeană a calculat, în conformitate cu prevederile comunitare, penalizări de 8.409.938 euro pentru depăşirea termenului de 30 iunie 2008 de acordare a plăţilor la hectar pentru anul 2007, se arată într-un comunicat al APIA.


"În cazul României, pentru depăşirea termenului de 30 iunie 2008, Comisia Europeană a calculat, în conformitate cu prevederile comunitare, penalizări de 8.409.938 euro. Până la 10 martie 2009, România trebuie să-şi exprime punctual de vedere privind modul în care suma a fost calculată", potrivit comunicatului APIA.


Pe de altă parte, suma este mult mai mică decât cea estimată de ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, care se aştepta la penalizări de 40-60 milioane de euro. Acesta declara pentru Evenimentul Zilei că ?banii nu vor putea fi recuperaţi, însă se va încerca instituirea unui mod de lucru responsabil la agenţie?. Acesta a criticiat activitatea lamentabilă de la APIA . Potrivit acestuia, responsabilii care lucrează cu fonduri europene primesc un bonus de 75% pentru că gestionează fondurile europene, precum şi alte sporuri. ?Întârzierile înregistrate de APIA sunt de până la un an şi două luni?, a mai spus ministrul.


Potrivit ministrului agriculturii, plăţile pentru programul SAPARD ar putea fi reluate în luna aprilie a acestui an. Tot ce ţinea de respectivele plăţi a fost suspendat după ce Comisia Europeană a avut o misiune de audit la jumătatea anului 2008. La fel de ?bine? stăm şi la capitolul subvenţii pentru îngrăşăminte. Acestea nu vor fi acordate pentru campania de primăvară deoarece se consideră a fi prea târziu, dar se speră ca ele să fie date în campania de toamnă.


Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close