Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: BNR e pregătită pentru eventuale panici bancare. Are o rezervă substanţială de bani tipăriţi

Isărescu: BNR e pregătită pentru eventuale panici bancare. Are o rezervă substanţială de bani tipăriţi

Isărescu: BNR e pregătită pentru eventuale panici bancare. Are o rezervă substanţială de bani tipăriţi
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    06 Mar 2012   •   16:39

Banca Naţională a României deţine o rezervă de bani tipăriţi echivalentă cu "câteva zeci de procente bune" din masa monetară, necesară pentru momente de panică bancară precum cele din anii '90-2000 a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Mediafax.

"O panică bancară se tratează cu munţi de bani vizibili. O panică iraţională, moment pe care l-am trăit de câteva ori, ultima dată în 2000, şi niciodată n-a fost tratat cu sfaturi. (...) BNR, să ştiţi, că are o rezervă de bani tipăriţi, substanţială, câteva zeci de procente bune din masa monetară. Este un stoc de rezervă indispensabil", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a insistat că trebuie promovat în public un discurs mai puţin simplist privind rolul BNR în evoluţia masei monetare şi relaţia masa monetară - inflaţie, arătând că de cele mai multe ori majorarea preţurilor nu a avut o legătură directă cu evoluţia masei monetare.

"În fiecare decembrie din 1990 încoace, masa monetară creşte în termeni reali cu 8-10%. De ce? Pentru că în decembrie se fac cadouri. Orice bancher vă spune că acest lucru este adevărat (...) Dacă omul scoate banii şi vrea să plătească cash", a mai spu şeful băncii centrale.

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu BNR
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close