Antena 3 CNN Economic Biz News Japonia. Preţurile au crescut în aprilie pentru prima oară, după doi ani de deflaţie

Japonia. Preţurile au crescut în aprilie pentru prima oară, după doi ani de deflaţie

Japonia. Preţurile au crescut în aprilie pentru prima oară, după doi ani de deflaţie
Sursa foto: Foto: thetruthaboutcars.com
27 Mai 2011   •   19:38

Japonia s-a confruntat în luna aprilie cu o creşetere a preţurilor la bunurile de consum, fenomen care nu a mai avut loc de mai bine de 25 de luni în care autorităţile s-au confruntat cu o lungă deflaţie, informează Bloomberg.

Cu excepţia alimentelor proaspete, bunurile de consum au înregustrat o creşterea anuală a preţurilor de 0.6% în luna aprilie, conform datelor furnizate de Biroul de Statistică de la Tokyo.

Agenţia de rating Fitch a evidenţiat problemele din Japonia şi a întăutăţit perspectivă statului asiatic de la stabilă la negativă. Motivul l-a constituit riscurile privind creşterea îndatorării în contextul reconstrucţiei după cutremurul din martie.

Astfel, preţurile au înregistrat o creştere după ce cotaţiile internaţionale la energie şi alimente au crescut, iar retailerii niponi s-au confruntat cu o penurie de produse în urma cutremurului urmat de tsunami.

Deflaţia, considerată a fi opusul inflaţiei, este o scădere prelungită a preţurilor, cu efecte extrem de nocive pentru economie.

×
Subiecte în articol: japonia
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close