Antena 3 CNN Economic Biz News Ken Clarke: Marea Britanie nu se va gândi să adopte moneda euro prea curând

Ken Clarke: Marea Britanie nu se va gândi să adopte moneda euro prea curând

Ken Clarke: Marea Britanie nu se va gândi să adopte moneda euro prea curând
Sursa foto: Ken Clarke
25 Ian 2009   •   19:55

Fostul minustru de finanţe al Marii Britanii, Ken Clarke, susţine că nu se pune problema în următorii zece ani ca statul britanic să îşi propună trecerea la moneda europeană, renunţând la moneda naţională, lira sterlină. Omul politic a declarat, duminică, pentru Reuters, că actualele condiţii economice mondiale şi din ţara sa fac schimbarea orientării oamenilor politici britanici şi mai puţin probabilă.
"Nu va fi, probabil, o problemă politică în această ţară pentru următorii zece ani. Nu poţi să te gândeşti la euro în mijlocul unei crize financiare şi al volatilităţii ridicate a pieţelor de capital sau a fluctuaţiilor ridicate ale cursului de schimb", a declarat Clarke, care, confrom Mediafax, a ocupat posturi de responsabilitate publică în guvernele conservatoare conduse de Margaret Thatcher şi John Major.
Întrebat care va fi efectul prăbuşirii lirei sterline în faţa celorlalte monede de referinţă asupra economiei britanice, fostul ministru a declarat că nu crede că Marea Britanie va trebui să apeleze la un ajutor de la FMI:
"Nu cred că este o posibilitate, chiar dacă sunt la fel de pesimist ca majoritatea oamenilor. Cred doar că anul 2009 va fi foarte dificil."
"Industria serviciilor financiare va fi mult redusă după recesiune, dar am reuşit să împiedicăm acutizarea recesiunii", a declarat acesta, cu convingerea că deşi situaţia economică internă este foarte volatilă, situaţia este sub control. Economia Marii Britanii se află, oficial, în recesiune, după ce PIB-ul a înregistrat o a doua scădere trimestrială consecutivă la sfârşitul lui 2008. În ultimele trei luni ale anului, economia britanică a produs cu 1,5% mai puţin ca în trimestrul precedent.
Foto: www.telegraph.co.uk
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close