Antena 3 CNN Economic Biz News Mai multe bănci din Cluj ar putea fi amendate penru nereguli la actele adiţionale

Mai multe bănci din Cluj ar putea fi amendate penru nereguli la actele adiţionale

Mai multe bănci din Cluj ar putea fi amendate penru nereguli la actele adiţionale
27 Sep 2010   •   15:47

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj ar putea amenda mai multe sucursale ale unor bănci din municipiu, după ce a descoperit o serie de nereguli privind actele adiţionale la contractele de credit, unii clienţii fiind notificaţi prin sms, transmite Mediafax.

"Am chemat, în această săptămână, la CJPC Cluj reprezentanţii a 22 de bănci după ce am efectuat un control şi am luat toate modelele de acte adiţionale la contractele de credit. Au fost descoperite numeroase nereguli şi, cu siguranţă, vom aplica amenzi. Au fost bănci care şi-au notificat clienţii prin SMS, în loc să negocieze direct cu ei, ceea ce contravine legii, sau care au transformat comisionul de risc într-unul de administrare", a declarat Directorul CJPC Cluj, Mircea Radu.

Acesta susţine că în ultima săptămână a crescut ?considerabil? numărul reclamaţiilor depuse de clienţii nemulţumiţi de bănci, după expirarea termenului de reglementare a actelor adiţionale la contractele de credit.

Amenzile ar putea fi aplicate chiar de săptămâna viitoare, a mai spus Mircea Radu.

Guvernul a aprobat, în luna iunie, Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008.

Printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ se numără eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close