Antena 3 CNN Economic Biz News Ministerul Finanţelor ar putea împrumuta de la bănci 1,5 miliarde de euro

Ministerul Finanţelor ar putea împrumuta de la bănci 1,5 miliarde de euro

Ministerul Finanţelor ar putea împrumuta de la bănci 1,5 miliarde de euro
Sursa foto: Euro
01 Noi 2009   •   13:16

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 1,5 miliarde de euro în cazul în care banii de la FMI nu vor ajunge în România. Licitaţiile ar urma să înceapă de luni. Până atunci însă, liderii partidelor parlamentare analizează cererile FMI, să vadă dacă pot ajunge la un compromis.

Consens politic, asta cere FMI de la clasa politică românească, pentru acordarea celei de-a treia tranşe de bani din acordul stand-by pe care România l-a încheiat atât cu FMI, cât şi cu Comisia Europeană. Experţii FMI au cerut adoptarea bugetului pentru 2010 până 10 decembrie, condiţie de greu de îndeplinit, dată fiind vrajba dintre partidele parlamentare. Totuşi, social-democraţii au o soluţie pentru depăşirea situaţiei.

?Împuternicim guvernul să vină cu bugetul în Parlament, în situaţia în care se află. În acest caz, în procedură de urgenţă, cu toate partidele la aceeaşi masă, cu experţi de la toate partidele, noi să promovăm bugetul în formula prezentată şi pregătită de Cabinet?, spune deputatul social demcrat Iulian Iancu.

Soluţia avansată de PSD pare să fie agreată de democrat-liberali. ?Eset o soluţie rezonabilă, cea pe care a propus-o PSD-ul, şi cred că PD-L va ajunge s-o înţeleagă cu responsabilitate?, este de părere Mircea Coşea, preşedintele democrat-liberal al Institutului Naţional de Administraţie.

Consensul politic cerut de FMI este greu de realizat, cred liberalii. Varujan Vosganian spune că ?aşa cum au fost raporturile între PD-L şi PSD în timpul guvernării şi, dacă avem în vedere şi modul în care s-a destrămat această coaliţie, e greu de presupus că vom reuşi acest consens, mai ales că avem un preşedinte, care se comportă ca un şef de partid?.

Delegaţia FMI în România s-a întâlnit, zilele trecute, cu liderii principalelor partidele politice în vederea găsirii unor soluţii, pentru ca acordarea celei de-a treia tranşă de bani (1,5 miliarde de euro) să fie posibilă.



Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close