Antena 3 CNN Economic Biz News Oficial BNR: "Controalele fiscale ajung numai la cei fraieri"

Oficial BNR: "Controalele fiscale ajung numai la cei fraieri"

Oficial BNR: "Controalele fiscale ajung numai la cei fraieri"
Sursa foto: Foto: Saptamana Financiara
30 Sep 2010   •   21:03

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Audit al Băncii Naţionale a României a declarat că evaziunea fiscală a ajuns în acest stadiu pentru că doar cei "fraieri" ajung să fie controlaţi de către ANAF, deşi numărul celor care nu îşi plătesc contribuţiile este cu mult mai mare decât cel făcut public, informează Mediafax.

"Nivelul evaziunii este endemic...Există slăbiciuni majore pe întregul lanţ de colectare. Distorsiuni majore concurenţiale. Unii plătesc şi alţii nu plătesc. Unii sunt puternici şi la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai la cei fraieri", a declarat oficialul Băncii Centrale.

Rădulescu mai spune că impozitarea progresivă a veniturilor ar creşte costul total şi ar determina patronii să-şi plătească angajaţii la negru, în loc să echilibreze bugetul de stat.

"Vorbim despre o marjă în care cota unică aduce mai multe venituri, în condiţiile în care impozitul pe venit nu a adus decât puţin peste 3 % din PIB. Revenirea la o cotă progresivă nu va aduce în niciun caz o echilibrare a deficitului bugetar. Ar creşte doar costul total. S-ar întâmpla ce s-a mai întâmplat, ori angajatorii ar plăti la negru, ori ar merge la vecinii noştri unguri, care asta se pregătesc să facă acum, să introducă cota unică", a mai spus Rădulescu pentru sursa citată.

Fostul Ministru de Finanţe, Sebatsian Vlădescu a declarat în iulie că impozitarea progresivă a veniturilor este necesară iar un astfel de sistem trebuie implementat nu mai târziu de 1 ianuarie 2011. Motivul: în contextul economic actual, cota unică nu mai poate susţine bugetul astfel încăt să fie finanţate domenii precum educaţia, sănătatea sau pensiile.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close