Antena 3 CNN Economic Biz News Oligarhii ruşi au pierdut 260 miliarde de dolari din avere

Oligarhii ruşi au pierdut 260 miliarde de dolari din avere

Oligarhii ruşi au pierdut 260 miliarde de dolari din avere
Sursa foto: Roman Abramovici
30 Ian 2009   •   08:55

Peste 260 de miliarde de dolari au ?dispărut? din averea miliardarilor ruşi în ultimele opt luni, pe măsură ce criza creditelor şi a valutei au afectat cele mai mari grupuri industriale din Rusia, arată un studiu al uneia din cele mai mari bănci de la Moscova.
Prăbuşirea a afectat averea privată a unor afacerişti precum magnatul aluminiului Oleg Deripaska, Roman Abramovici, dar şi a industriaşului Alexei Mordaşov, mai ales că indicele bursier rusesc a căzut cu 68 procente din mai anul trecut. Andrei Şaronov, directorul grupului bancar Troika Dialog şi fost viceministru al dezvoltării economice, specifica că indicele Micex a ajuns la 622, de la 1944 în mai . Oricum acesta sublinia că doar câţiva au reuşit să evite criza, printre care Mihail Prohorov . El a vândut o cotă de 25% din Norilsk Nickel în aprilie, înainte de prăbuşirea pieţei. Analistul rus arăta că criza globală, războiul cu Georgia şi peţul la ţiţei au ubligat investitorii străini să retragă 74 miliarde de doalri din Rusia la sfârşitul anului trecut.
El a avertizat că în pofida lipsei de simpatie populare pentru elita de afaceri, statul este în faţa unei crize profunde, cu un şomaj în creştere ce creşte posbilitatea unor tulburări sociale în acest an.
Bloomberg, pe de altă parte, calcula că Abramovici a pierdut circa 20 miliarde dolari, iar Oleg Deripaska, care este cel mai bogat rus, circa 16 miliarde. El era implicat în firma de aluminiu RusAl.
Vladimir Lisin, de 52 de ani, implicat în industria oţelului prin Novolipetsk Steel, la care deţine 85%, a pierdut 23 de miliarde dolari. Anul trecut era pe locul 22 în lume printre cei mai bogaţi oameni.
Alisher Usmanov, unul din acţionarii lui Arsenal şi printre cei mai bogaţi 100 de oameni în lume a pierdut circa 11 miliarde dolari.
Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close