Antena 3 CNN Economic Biz News Opţiunile militare ale lui Barack Obama ar putea fi influenţate de criza economică

Opţiunile militare ale lui Barack Obama ar putea fi influenţate de criza economică

Opţiunile militare ale lui Barack Obama ar putea fi influenţate de criza economică
Sursa foto: Barack Obama
27 Ian 2009   •   17:09

Potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS), criza economică va afecta bugetele apărării la nivel mondial.
Raportul apreciazã cã intenţia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a reduce numãrul trupelor militare americane din Irak şi de a intensifica efortul militar în Afganistan va crea tensiuni în rândul aliaţilor sãi din NATO.
Noua administraţie americanã, care a adoptat o serie de mãsuri opuse celor luate de echipa lui George W. Bush în privinţa politicii externe, ar putea suferi din cauza restrângerii prioritãţilor naţionale, precizează grupul de analiză.
Naţiunile care au cheltuit sume considerabile în operaţiuni militare în strãinãtate s-ar putea confrunta cu necesitatea de a cheltui mai mult pe alte prioritãţi naţionale. Pentagonul va trebui sã îşi amâne prioritãţile militare în contextul crizei economice care va readuce în discuţie subiectul cheltuielilor în materie de apãrare, avertizează unul dintre autorii studiului.
"Deşi consecinţele pe termen lung ale crizei bancare asupra finanţelor publice nu sunt clare încã, modalitatea în care guvernele vor gãsi echilibrul între aceste prioritãţi contradictorii va fi de primã importanţã în anul viitor", susţine IISS.
Sporirea trupelor în Irak a fost un succes dar tensiunile persistã în ceea ce priveşte împãrţirea sarcinii în Afganistan, relevã autorii raportului, adaugând că NATO se loveşte din ce în ce mai mult de dificultãţi în obţinerea unui consens asupra obiectivelor misiunii sale în Afganistan.
Pentagonul a promis suplimentarea cu pânã la 30.000 de militari, iar preşedintele Barack Obama ar trebui sã facã presiuni asupra aliaţilor sãi europeni pentru a-i urma exemplul. Marea Britanie, care reprezintă al doilea contingent al Forţei Internaţionale de Asistenţã pentru Securitate (ISAF) în Afganistan, cu peste 8.000 de militari, a avertizat deja cã nu va accepta sã trimitã trupe suplimentare dacă alte ţări nu vor participa la "împãrţirea sarcinii".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Obama SUA Afganistan Pentagon NATO
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close