Antena 3 CNN Economic Biz News Patriciu îl contrazice pe Isărescu: Cursul real este de 4,7 - 4,8 lei/euro

Patriciu îl contrazice pe Isărescu: Cursul real este de 4,7 - 4,8 lei/euro

Patriciu îl contrazice pe Isărescu: Cursul real este de 4,7 - 4,8 lei/euro
Sursa foto: Foto: Intact Images
06 Oct 2010   •   11:37

Cunoscutul om de afaceri român Dinu Patriciu, a declarat, că menţinearea cursului actual pe piaţa valutară este una artificială şi falsă, întrucât euro este apreciat în mod normal la 4,7 - 4,8 lei, informează Financiarul.

"Cursul real de schimb din acest moment este de peste 4,7-4,8 lei pe euro. Faptul că Banca Naţională ţine în mod artificial cursul la nivelul actual este greşit." a declarat afaceristul.

Această afirmaţie vine ca replică la declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cu privire la tranzacţiile efectuate de Banca centrală pe piaţa valutar în primul şi respectiv în al doilea semestru. "Anul acesta, nu vă spun sumele, am cumpărat în februarie martie, am vândut în lunile urmtoare. Ce-am urmărit? Inclusiv controlul lichidităţii"

Isărescu a mai ţinut să menţioneze că aprecierea actuală a monedei unice europene nu este nici pe departe una artificială, ci una cât se poate de reală. "Cursul nu este artificial. Ca să nu lungesc mai mult vorba, putea să fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante şi nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie să fie un curs foarte variabil. Dacă introduceţi datele Ministerului Finanţelor veţi vedea că actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuaţii mari de curs pentru că a transmis mesaje în toate părţile", a afirmat guvernatorul BNR.

În acelaşi timp, Dinu Patriciu îşi argumentează ideea, spunând că un curs de schimb "real" ar fi impulsionat exporturile. Omul de afaceri mai susţine şi faptul că dolarul este o monedă mai importantă decât euro pentru afacerile româneşti. "Nu se cumpără nimic în euro. Toate mate­riile prime le cumpărăm în dolari"

Patriciu a susţinut o depreciere a leului încă de la începutul crizei economice, în toamna lui 2008, el vorbind la un moment dat şi de un curs de 5 lei pentru un euro.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dinu Patriciu curs valutar
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close