Antena 3 CNN Economic Biz News Persoanele cu activităţi independente suportă impozitele dacă veniturile sunt asimilate salariului

Persoanele cu activităţi independente suportă impozitele dacă veniturile sunt asimilate salariului

Persoanele cu activităţi independente suportă impozitele dacă veniturile sunt asimilate salariului
18 Iun 2010   •   17:51

Persoanele care primesc venituri din activităţi independente vor răspunde odată cu firmele pentru care lucrează în ceea ce priveşte contribuţiile sociale şi impozitele datorate dacă banii încasaţi vor fi asimilaţi câştigurilor salariale, arată un proiect de OUG legat de modificarea Codului Fiscal, scrie Mediafax.

 

"În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă se aplică regulile de determinare a impozitului şi a contribuţiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază. Orice activitate poate fi reconsiderată drept activitate dependentă în conformitate cu principiul prevalenţei economicului asupra juridicului, dacă sunt îndeplinite criteriile prevăzute la art. 7, alin. (1), pct. 2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit", potrivit proiectul de ordonanţă, care va intra în vigoare la 1 iulie.

Prin urmare, în cazul firme plătitoare aflată în insolvenţă sau care nu achită contribuţiile şi al cărei patrimoniu nu e suficient pentru a acoperi sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activităţi independente, în care intră şi drepturile de proprietate intelectuală, reconsiderate ca venituri salariale, ar putea plăti toate contribuţiile, care pot ajunge la aproape 80% din veniturile încasate.

 

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: salariu
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close