Antena 3 CNN Economic Biz News Peste jumătate din firmele mici şi mijlocii româneşti, afectate de instabilitatea politicilor fiscale

Peste jumătate din firmele mici şi mijlocii româneşti, afectate de instabilitatea politicilor fiscale

Peste jumătate din firmele mici şi mijlocii româneşti, afectate de instabilitatea politicilor fiscale
Sursa foto: Bani
28 Noi 2009   •   10:46

Statul loveşte firmele mai rău decât criza economică. Potrivit unui studiu, gestionarea proastă de către stat a crizei şi instabilitatea politică au subţiat profitul a peste 50% dintre firmele mici şi mijlocii în acest an. Cele mai afectate sunt firmele din comerţ şi industrie.

Potrivit studiului, 35% din cauzele scăderii afacerilor firmelor mici şi mijlocii aparţin statului, iar 25% mediului politic instabil. Criza a influenţat negativ afacerile doar în proporţie de 18%. De asemenea, politicile băncilor de a creşte dobânzile şi a bloca creditele sunt o altă cauză a scăderilor înregistrate de IMM-uri.

Instabilitatea politicilor fiscale promovate de către stat este una dintre criticile aduse guvernului de către mediul de afaceri. Studiul relevă că aproape jumătate din firmele mici şi mijlocii au fost afectate de impozitul minim.

Comerţul şi industria sunt sectoarele cele mai afectate. Şase din zece firme care desfăşoară activităţi comerciale au înregistrat vânzări în scădere faţă de anul trecut. Aproape 42% dintre companii consideră că anul acesta vor înregistra rezultate economice mult mai slabe decât în 2008.

Nici 2010 nu este privit cu încredere de oamenii de afaceri. Aproape, 67% dintre firmele respondente prognozează pentru anul viitor o scădere consistentă a profiturilor. Principalele probleme cu care se confruntă companiile sunt întârzierea plăţilor de la clienţi sau parteneri, scăderea cererii, dar şi deprecierea leului, precizează Mediafax.

Antena 3

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close