Antena 3 CNN Economic Biz News "Platforma comună de măsuri anticriză", programul discutat de Guvern cu sindicatele şi patronatele

"Platforma comună de măsuri anticriză", programul discutat de Guvern cu sindicatele şi patronatele

"Platforma comună de măsuri anticriză", programul discutat de Guvern cu sindicatele şi patronatele
Sursa foto: guvern
20 Ian 2009   •   13:40

Alocarea prin buget a procentelor din PIB strict în funcţie de necesităţi, în perioada de criză, pentru educaţie, cercetare, apărare şi limitarea drastică a achiziţiilor publice de bunuri sunt măsurile discutate de Guvern cu sindicatele şi patronatele. Propunerile sunt incluse într-un document centralizat, intitulat "Platforma comună de măsuri anticriză".
Ministerul de Finanţe anunţă o prezumtivă modificare a Codului Fiscal şi susţine că astfel va răspunde cererilor de simplificare a legislaţiei fiscale. Noile prevederi au însă ca scop principal să aducă mai mulţi bani la buget. Măsurile considerate de urgenţă imediată sunt:
- neimpozitarea profitului reinvestit
- şi instituirea unei taxe de poluare anuală, în funcţie de gradul de poluare al autovehiculului
În plus, angajaţii care se află în şomaj tehnic ar putea plăti un impozit pe venit mult mai mic.
Tot cu caracter imediat este şi Legea bugetului pe 2009, care prevede plata eşalonată a celor peste 700 de milioane de euro datorate de stat mediului privat. Aceeaşi Lege prevede şi limitarea sumelor transferate comunităţilor locale. Noul Cod Fiscal are în vedere modificarea legii jocurilor de noroc şi revizuirea taxelor pe care statul le încasează din acest domeniu.
Exportatorii vor fi şi ei scutiţi de plata TVA pentru produsele vândute peste graniţă.
Noul cod fiscal ar mai trebui să introducă şi un impozit pe venit pentru ţărani, mai exact pentru veniturile din agricultură. Ei vor beneficia şi de eliminarea taxei de drum din preţul motorinei folosite în agricultură.
Proiectul vine şi cu propuneri pentru industria auto. Astfel, vor fi reduse impozitului pe profitul investit şi va putea fi amânată cu 6 luni plata TVA-ului.
Antena 3

×
Subiecte în articol: masuri anticriza guvern
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close