Antena 3 CNN Economic Biz News Preţul barilului de petrol a depăşit 36 dolari

Preţul barilului de petrol a depăşit 36 dolari

Preţul barilului de petrol a depăşit 36 dolari
26 Dec 2008   •   13:47

Preţul petrolului a urcat, vineri, cu aproape un dolar, depăşind 36 de dolari pe baril, după ce Emiratele Arabe Unite au anunţat că vor reduce producţia cu aproape 15%, în conformitate cu măsurile stabilite de OPEC pentru stabilizarea pieţei, informează Reuters.
Reducerile anunţate vineri, 26 decembrie, sunt cele mai accentuate aplicate vreodată, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a hotărât ca, din septembrie până în prezent, să reducă producţie, în etape, cu peste patru milioane de barili pe zi, aproape 5% din necesarul de ţiţei la nivel global.
Reprezentanţii marilor rafinării asiatice spun că decizia Emiratelor Arabe Unite depăşeşte cu mult aşteptările pieţei privind reducerile exporturilor.
Astfel, preţul petrolului cu livrare în februarie a crescut, pe parcursul nopţii, cu 90 de cenţi, la 36,25 dolari pe baril, atingând un maxim de 36,46 dolari pe baril. Miercuri, cotaţia a închis în scădere cu 9,3%, respectiv 3,63 dolari, la circa 35,5 dolari pe baril, minimul ultimilor peste patru ani.
Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa de la Londra, a urcat vineri cu 52 de cenţi, la 37,13 dolari pe baril.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close