Antena 3 CNN Economic Biz News Prima ieftinire a gazului în 10 ani: trei procente

Prima ieftinire a gazului în 10 ani: trei procente

Prima ieftinire a gazului în 10 ani: trei procente
Sursa foto: gaze
22 Apr 2009   •   11:07

Preţul pe care populaţia îl plăteşte pentru consumul de gaze naturale va scădea de la 1 mai cu trei procente, în urma reanalizării de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a situaţiei preţurilor gazelor la principalii distribuitori.
Decizia vine după ce preţul la petrol şi gaze naturale a scăzut dramatic pe piaţa internaţională. Cu toate acestea, şeful ANRE, Petru Lificiu, declara recent că preţul nu va fi modificat până la toamnă ?pentru a permite distribuitorilor şi transportatorilor să-şi acopere costurile acumulate anul trecut şi neplătite, o ieftinire de peste 3% fiind prognozată pentru trimestrul al patrulea", scrie România Liberă.
Ulterior, premierul a declarat că nu consideră corect ca populaţia să acopere pierderile distribuitorilor şi ANRE a cerut acestora să găsească soluţii pentru ca persoanele fizice să beneficieze de reducere preţurilor.

Potrivit datelor ANRE, ieftinirea gazelor, anunţată pentru 1 mai, este prima măsură de acest fel din ultimii zece ani. România a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi de gaze naturale. Dintre acestea, două treimi provin din producţia internă, iar o treime este importată.
Cu toate această ieftinire, preşedintele PSD, Mircea Geoană, anunţat că şeful ANRE va fi chemat la comisia pentru industrie din Camera Deputaţilor pentru a explica de ce preţul scade cu doar 3% în condiţiile în care preţul de achiziţie a pierdut circa 60 de procente.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: transport gaze
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close