Antena 3 CNN Economic Biz News Prognoza făcută de FMI pentru România care ne va afecta pe toţi. Ce se va întâmpla cu economia ţării noastre

Prognoza făcută de FMI pentru România care ne va afecta pe toţi. Ce se va întâmpla cu economia ţării noastre

Prognoza făcută de FMI pentru România care ne va afecta pe toţi. Ce se va întâmpla cu economia ţării noastre
de O.P.    |    14 Aug 2012   •   10:35

Fondul Monetar Internaţional a revizuit semnificativ în jos prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, însă anticipează un avans real al PIB mult mai consistent în 2013, de 3%, a anunţat şeful misiunii de evaluare, Erik der Vrijer.



"Noi am scăzut prognoza de creştere economică, dar şi inflaţia a urcat mai mult decât ne aşteptam. Deci şi deflatorul este mai sus. Aceste revizuiri se anulează una pe alta, astfel că au efect foarte mic asupra deficitului în sine", a spus der Vrijer.
  
El a admis că creditorii internaţionali utilizează o estimare de 0,9%, în timp ce Guvernul are o prognoză uşor mai optimistă, de 1,2%.
  
"Aş spune că practic am convenit că e în jur de 1%. Deflatorul fiind mai mare, am convenit că ţintele fiscale vor fi îndeplinite până la finele anului dacă se menţin actualele politice", a mai spus şeful misiunii FMI.
  
Prgnoza FMI pentru inflaţia de la finalul acestui an se situează în jur de 3,5%, uşor mai sus decât cea mai recentă prognoză a BNR, de 3,2%.

Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut în trimestrul 2 al acestui an a fost mai mare cu 0,5% comparativ cu primele trei luni din 2012. Vorbim de date ajustate sezonier, adică sunt eliminate din calcul efectele conjunctuale şi se evidenţiază evoluţia reală a economiei.

Dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut, vedem că Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 1,7%.

Este o evoluţie pe care au anticipat-o şi analiştii economici pe baza altor indicatori. Consumul şi construcţiile au cunoscut creşteri în trimestrul doi al anului, de 4,4 şi respectiv 7,7%,(CG4) iar industria şi exporturile au luat un uşor avânt de aproximativ un procent.

Această creştere vine după două trimestre consecutive în care România a înregistrat scăderi ale PIB-ului, cu 0,1% in primul trimestru al acestui an, respectiv cu 0,2% în ultimul trimestru din 2011.  

În ceea ce priveşte evoluţia economică a României în primul semestru al acestui an, datele INS arată o creştere cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai mult, preţul gazelor naturale livrate populaţiei va creşte din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, a anunţat, marţi, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer.

Ştire în curs de actualizare.




×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close