Antena 3 CNN Economic Biz News Raport Erste: Criza economică aduce economia României pe minus

Raport Erste: Criza economică aduce economia României pe minus

Raport Erste: Criza economică aduce economia României pe minus
Sursa foto: criza economica
27 Apr 2009   •   09:15

Criza financiară va trece economia românească pe minus, potrivit ultimelor estimări ale grupului austriac Erste. Cifrele nu sunt deloc încurajatoare: economia va scădea cu 2,1% în acest an. Un reviriment, de doar 2%, va alea loc abia din 2010.

Noul raport al grupului financiar austriac, citat de jurnaliştii de la Evenimentul Zilei, modifică în scădere ultimele estimări, date publicităţii înaintea escaladării crizei financiare. Austriecii prognozaseră atunci o creştere economică de 1,2% pentru anul 2009, în vreme ce pentru anul 2010 economia urma să atingă o creştere de 3 procente.

România nu este singurul stat cu probleme din Uniunea Europeană. Grupul Erste a anunţat un declin de 3,6 procente pentru statele care folosesc moneda unică europeană. Iar alte state din zona ţării noastre vor avea şi ele de suferit: economia Serbiei va scădea cu 2,1%, iar cea a Slovaciei cu 1,2 procente. Situaţie mult mai gravă în Ungaria, unde regresul economic ar putea ajunge la 5,1%, iar cea a Croaţiei cu 4,5 procente.

Raportul Erste speculează şi pe marginea deficitului bugetar cu care se va confrunta România în acest an: 4,6% din PIB. În 2010, lucrurile s-ar mai limpezi, dar nu brusc: doar 4% deficit bugetar prognozat de austrieci.

Lucrurile se înrăutăţesc şi în privinţa ratei şomajului, care ar urma să crească în acest an de la 6.2%, la 7.2 procente.

Antena3

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close