Antena 3 CNN Economic Biz News Raport: SUA ar putea cheltui 23,7 trilioane de dolari pentru a redresa economia

Raport: SUA ar putea cheltui 23,7 trilioane de dolari pentru a redresa economia

Raport: SUA ar putea cheltui 23,7 trilioane de dolari pentru a redresa economia
Sursa foto: Neil Barofsky
21 Iul 2009   •   08:43

?Sprijinul total potenţial al guvernului ar putea să ajungă la 23,7 trilioane de dolari?, aprecia Neil Barofsky, inspectorul general pentru programul Troubled Asset Relief Program, referindu-se la suma care ar putea fi cheltuită de stat pentru a redresa sistemul financiar.

?Angajamentul potenţial de care contribuabilul american ar putea fi responsabil este de o mărime de neimaginat. Dacă cheltuiai un milion de dolari pe zi, de la naşterea lui Iisus, nu ai ajunge la un trilion de dolari- 23,7 trilioane este o cifră ameţitoare?, aprecia republicanul Darrell Issa, membru al Comisiei de supraveghere a reformei guvernamentale din Congresul american.
Cu toate acestea, Barofsky arată că guvernul nu va cheltui cu siguranţă această sumă, ci ar putea. Acum statul american are 50 de programe diferite pentru a combate recesiunea economică, inclusiv programe pentru a salva băncile şi producătorii auto, pentru impulsionare economiei şi a împrumuturilor sau pentru combaterea crizei imobiliare.

Estimările lui Barofsky arată că dacă fiecare agenţie guvernamentală cheltuieşte maximul potenţial implicat în cele 50 de programe diferite, dacă Rezerva Federală cheltuieşte 6.8 trilioane dolari pe programele sale, Trezoreria- 4.4 trilioane,iar Corporaţia Asiguratorilor - 2.3 trilioane şi aşa mai departe -- s-ar putea ajunge la un total de 23.7 trilioane de dolari.

Această cifră este menită a arăta ?dimensiunea şi obiectivul acestor eforturi? sublinia Barofsky. ?Nu este o cifră evaluată pentru a da un estimativ al costului net pentru contribuabilul american?.
Într-un raport pentru Congres ce va fi publicat marţi se arată că sute de miliarde de dolari ar putea fi pieduţi dacă guvernul nu face unele schimbări la aceste programe.
Departamentul Trezoreriei este avertizat că trebuie să crească nivelul de transparenţă al programului TARP în valoare de 700 miliarde dolari.
Barofsky arăta că biroul său are deschise 35 de anchete civile şi penale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close