Antena 3 CNN Economic Biz News Rate şi costuri mai mari la credite din cauza ratingului de ţară redus

Rate şi costuri mai mari la credite din cauza ratingului de ţară redus

Rate şi costuri mai mari la credite din cauza ratingului de ţară redus
11 Noi 2008   •   01:27

Costurile accesării unui credit, cât şi ratele celor care deja au unul ar putea creşte în urma calificativelor negative date României de către agenţia de rating Fitch.
După ce Fitch a scos ţara noastră din categoria ?investment grade?, aceasta va avea ca efect costuri mai ridicate pentru finanţări. Cu toate acestea, analiştii cred că acest lucru nu este decât un efect de moment.
?La nivelul omului de rând nu se vor resimţi direct reducerile calificativelor. Singurele efecte vizibile care ar putea fi ţin de o eventuală creştere a costurilor pentru accesarea unui credit şi de o posibilă rată mai mare, dar nu cu mult?, declara Narcis Noaghea, dealerul Băncii Comerciale Române, citat de Evenimentul Zilei. De aceeaşi părere este şi directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, care crede că vor fi costuri mai mari şi pentru creditele pentru firme.
?Vulnerabilitatea ţării noastre este dată şi de deficitul de cont curent care nu a fost considerat o problemă, atâta timp cât există bancă să finanţeze?, mai crede acesta. El nu exclude nici un nou atac speculativ asupra leului.
Costul finanţărilor în euro atrase de băncile din România din străinătate s-ar putea scumpi cu 2,5-3 puncte procentuale, ceea ce se va reflecta în majorarea cu 3-4 puncte procentuale a dobânzilor la creditele în euro accesate de români, cred specialiştii, ca urmare a scăderii ratingului de ţară.
Cotaţiile agenţiilor de rating pentru ţara noastră vin în contextul în care economiile ţărilor vecine au o situaţie mult mai precară. La aceasta se adaugă faptul că societăiţile de rating în cauză sunt ţinta unor atacuri ce vizează transparenţa de funcţionare a acestora şi obiectivitatea în analiză.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fitch Liviu Voinea
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close