Antena 3 CNN Economic Biz News Răzbunare: Moscova interzice vinurile moldoveneşti

Răzbunare: Moscova interzice vinurile moldoveneşti

Răzbunare: Moscova interzice vinurile moldoveneşti
Sursa foto: Vinul moldovenesc nu mai este apreciat de rusi
08 Iul 2010   •   01:42

Serviciul federal rus pentru drepturile consumatorilor şi sănătate, Rospotrebnadzor, a descoperit substanţe periculoase în vinul moldovenesc, lipsind astfel Moldova de şansa de a deveni principalul exportator de vin în Rusia. Aceasta este o decizie politică, cred experţii citaţi de publicaţia rusă Vedomosti.

Pe 30 iunie, vămile ruse au început să oprească vinul moldovean de la a intra în Rusia, arătau distribuitorii.
Aceştia precizau că transporturile cu sticle de vin stau în vamă de la acea dată, deoarece autorităţile nici nu permis nici nu au interzis trecerea prin vamă.

Organismul pentru protecţia consumatorilor a anunţat pe 28 iunie că va mări controlul asupra băuturilor alcoolice din Moldova, deoarece a descoperit în mod repetat largi cantităţi produse de vin care nu respectă cerinţele.

În aprilie 2010, au fost respinşi 47.000 de litri de vin moldovenesc.

Ulterior, Ghennadi Oniscenko, şeful agenţiei, declara că vinul moldovenesc ar putea exista probleme sistemice în industria viticolă din Moldova.

Oniscenko arăta acum că în perioada 30 iunie-6 iulie au fost respinse 170.000 de sticle de vin ce conţineau pesticide sau alţi produşi chimici.

 Oniscenko nu a menţionat dacă este posibilă o interdicţie completă pentru importul de vin moldovenesc, dar sublinia că guvernul de la Chişinău şi-a demonstrat incapacitatea de a controla calitatea băuturilor.

În acest an, era de aşteptat ca Moldova să devină principalul exportator de vinuri în Rusia. În perioada ianuarie -mai 2010, vinurile moldoveneşti aveau 17% din piaţă, după cele franţuzeşti, cu 20 -21%.

 Experţii cred că scandalul este motivat de raţiuni politice. Preşedintele moldovean a stabilit data de 28 iunie ca fiind Ziua Ocupaţiei Sovietice.

Pasul a fost dur criticat de Moscova.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close