Antena 3 CNN Economic Biz News Reabilitare termică: 20% din costuri suportate de proprietar

Reabilitare termică: 20% din costuri suportate de proprietar

Reabilitare termică: 20% din costuri suportate de proprietar
Sursa foto: muncitori reabilitare termica
11 Feb 2009   •   02:39

Guvernul insistă pe reabilitarea termică a locuinţelor, proiect care până acum nu a atras prea mulţi admiratori, având în vedere că în 2005-2008, în program s-au înscris doar 14 blocuri.
Potrivit noului proiect de lege, proprietarii de apartamente ar putea plăti doar 20% din costul lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor. Diferenţa va fi acoperită de autorităţile locale şi centrale în proporţie de 30-50%, arăta ministrul Dezvoltării şi Locuinţelor, Vasile Blaga.
Calculul pe hârtie arată că un proprietar ar trebui să plătească circa 700 de euro dintr-un total de 3500 de euro la cât este estimată reabilitarea unei locuinţe de către oficialii ministerului.
"Consider că de data aceasta proiectul ar trebui să meargă, date fiind directivele Uniunii Europene privind economia de energie", declara pentru România Liberă Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii .
Cu toate acestea, acum ministerul caută soluţii pentru ca administraţiile locale să acorde credite asociaţiilor de proprietar pentru acoperirea cheluielilor. Conform planului Ministerului Dezvoltării, banii ar urma să fie înapoiaţi primăriei în rate, conform unor condiţii şi grafice prestabilite.
Investiţia este estimată la 500 milioane euro, care ar avea ca efect o economie de 250 milioane euro în eficienţă energetică, crede şi ministrul Economiei, Adriean Videanu. Acesta susţine programul şi pentru impactul pozitiv asupra mediului economic, prin crearea de locuri de muncă. Odată cu introducerea noului program ar putea fi schimbată şi modalitatea de anvelopare a clădirilor, care vor primi un strat suplimentar pe lângă poliester.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close