Antena 3 CNN Economic Biz News Record: 50 de milioane de euro pe kilometru de autostradă Comarnic-Braşov

Record: 50 de milioane de euro pe kilometru de autostradă Comarnic-Braşov

Record: 50 de milioane de euro pe kilometru de autostradă Comarnic-Braşov
Sursa foto: autostrada
13 Mai 2009   •   04:33

Miercuri, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, va anunţa câştigătorul concesiunii pentru autostrada Comarnic-Braşov. Acesta ar urma să fie construit, potrivit unor surse din minister, de către consorţiul franco-elen Vinci-Aktor, pentru un cost de circa 1,5 miliarde de euro pentru 58 km de autostradă. Totuşi, costurile de capital şi cele indirecte vor duce lucrarea la un preţ de circa 3 miliarde de euro.
Un calcul arată că se va ajunge la un preţ de circa 50 milioane de euro pentru fiecare kilometru construit, în condiţiile în care specialiştii arată că un kilometru de autostradă în zonă de munte costă maximum 14 milioane de euro, scrie Gardianul.
Conform cerinţelor statului român, constructorul ar trebui să finalizeze lucrarea în maximum patru ani.
Compania Naţională de Autostrăzi a efectuat peste 30% din exproprierile pentru tronsonul Comarnic-Braşov. Reprezentanţii ministerului arătau că Vinci-Aktor a depus o ofertă cu mai multe tuneluri construite, peste 20% din cei 58 km de autostradă urmând a trece prin acestea.
Virgil Icleanu, fost director la Compania Naţională de Autostrăzi, arăta că preţul unui kilometru de autostradă de munte costă cel mult 14 milioane de euro
Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close