Antena 3 CNN Economic Biz News Reuters: Programul de stimulare economică a Chinei, ambiguu şi lipsit de transparenţă

Reuters: Programul de stimulare economică a Chinei, ambiguu şi lipsit de transparenţă

Reuters: Programul de stimulare economică a Chinei, ambiguu şi lipsit de transparenţă
10 Noi 2008   •   15:15

Programul prin care China vrea să stimuleze economia ridică semne de întrebare din cauza lipsei de transparenţă a regimului de la Beijing. Potrivit unei analize Reuters, suma anunţată pentru program, de aproape 600 de milioane de dolari, ar putea fi mai redusă.
Guvernul de la Beijing a arătat că cele patru trilioane de yuani (586 miliarde de dolari) vor fi investite în economie. Suma reprezintă circa 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al celei de-a patra economii a lumii pe acest an.
Potrvit Reuters, nu se ştie cât din această sumă reprezintă cheltuieli noi, neanunţate în prealabil. "Pachetul de stimulare a economiei este mare, însă reprezintă, de fapt, o combinare de mai multe iniţiative care au fost deja anunţate", a declarat un economist Citigroup din Shanghai, Ken Peng.
Ministerul Căilor Ferate a anunţat că va investi două trilioane yuani între 2006 şi 2011, în infrastructură, iar presa naţională a relatat că Ministerul Transporturilor urmează să cheltuiască alte cinci trilioane yuani în următorii trei ani. "Desigur, unele dintre aceste investiţii au fost incluse în cifra de headline trâmbiţată ca program de stimulare", a declarat un economist al Merrill Lynch, Ting Lu.
"Nu e uşor, în China, să-ţi dai seama care este diferenţa între banii guvernului, banii administraţiilor locale sau banii societăţii?", a adăugat Lu.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close