Antena 3 CNN Economic Biz News România a câştigat la Haga 12 milioane tone de petrol. Se vor organiza licitaţii internaţionale

România a câştigat la Haga 12 milioane tone de petrol. Se vor organiza licitaţii internaţionale

România a câştigat la Haga 12 milioane tone de petrol. Se vor organiza licitaţii internaţionale
Sursa foto: marea neagra
03 Feb 2009   •   14:40

Agenţia Naţională a Resurselor Minerale va organiza licitaţii internaţionale pentru concesionarea perimetrelor de gaze şi petrol din platoul continental al Mării Negre, se arată într-un raport al companiei, remis Mediafax. Cele mai mari şanse de câştig le vor avea companiile puternice din punct de vedere financiar, iar evaluarea zăcămintelor va dura cinci ani. "Suntem obligaţi prin lege să organizăm licitaţii internaţionale. Sunt aşteptate nume mari la licitaţii", a declarat, pentru agenţia de presă. preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Bogdan Găbudeanu.
Acesta a mai spus că este dificil de spus dacă firmele româneşti au şanse de câştig în faţa eventualilor competitori străini, iar acest lucru depinde doar de bugetul de investiţii.
"Diferenţa va fi făcută de bugetul de investiţii. Tehnologia poate fi cumpărată", a declarat Găbudeanu.
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a dat câştig de cauză României în disputa cu Ucraina, recunoscând jurisdicţia şi drepturile suverane ale ţării noastre pentru o suprafaţă de platou continental din zona Mării Negre.
Se estimează că România a câştigat la Haga aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol. Având în vedere că România consumă anual 17 miliarde de metri cubi de gaze, iar producţia naţională de ţiţei este de 5 milioane de tone pe an se poate spune că, în acest moment, avem posibilitatea să ne asigurăm independenţa energetică din resurse proprii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã Ucraina România licitatie
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close