Antena 3 CNN Economic Biz News România a intrat deja pe deficit

România a intrat deja pe deficit

România a intrat deja pe deficit
Sursa foto: deficit
06 Mar 2009   •   17:58

Surse ministeriale au declarat pentru Antena 3 că, în februarie cheltuielile au fost mai mari faţă de încasări, ceea ce a dus bugetul general consolidat pe minus. Startul a fost unul bun. În ianuarie, bugetul general a înregistrat un excedent de 0,3% din PIB. Adică cu 1,6 miliarde de lei. Cheltuielile nu au depăşit 13,7 miliarde de lei.
Execuţia bugetară pe luna ianuarie arată un excedent mai mic cu 0,2% faţă de cel înregistrat în prima lună din 2008. Veniturile colectate au fost mai mici cu un miliard de lei. Şi cheltuielile au fost mai mici, doar cu 300 de milioane de lei.

Situaţia pe februarie va fi şi mai proastă. Ministerul Finanţelor şi-a programat încasări de 11,5 miliarde de lei. Rămâne de văzut în măsură îşi va atinge ţinta. Potrivit unor surse ministeriale citate de Antena 3, România a ajuns deja la un deficit bugetar în februarie. Cât priveşte situaţia din ianuarie, cheltuielile cu personalul au fost mai mari faţă de perioada similară a lui 2008, situaţie explicabilă prin majorările salariale aplicate pe parcursul anului trecut.

Mai greu de înţeles este faptul că, faţă de începutul de an 2008, în 2009 au crescut şi cheltuielile cu bunuri şi servicii, cu aproape 200 de milioane de lei. Asta în ciuda tuturor declaraţiilor de reducere a lor. Interesantă este şi evoluţia bugetului asigurărilor sociale. Dacă în ianuarie 2008 acesta înregistra un excedent de aproape 400 de milioane, anul acesta cifra se menţine, dar ca deficit.

Reprezentanţii ministerului spun că minusul este cauzat de majorarea pensiilor din toamnă. Sunt şi cifre pozitive. Bugetul de stat a fost pe excedent în ianuarie, având în visteria sa 337 de milioane de lei. Situaţie mult îmbunătăţită faţă de anul trecut când acesta înregistra un deficit de peste 200 de milioane de lei.

Antena3

×
Subiecte în articol: deficit bugetar România
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close