Antena 3 CNN Economic Biz News România are deficit bugetar de 4,5%, în primele opt luni ale anului

România are deficit bugetar de 4,5%, în primele opt luni ale anului

România are deficit bugetar de 4,5%, în primele opt luni ale anului
Sursa foto: Bani
26 Sep 2009   •   17:48

Guvernul a cheltuit cu peste 22 de miliarde de lei mai mult decât a încasat. Aşa se face că, pe primele opt luni, România înregistrează un deficit bugetar de 4,5%. Salariile bugetarilor au tras în jos visteria statului: cheltuielile de personal au crescut cu 10,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. (

Cheltuielile cu dobânzile şi cele de personal au dus la mari goluri în bugetul de stat. În primele opt luni, cheltuielile de personal au crescut cu 2,9% faţă de anul trecut, doar în instituţiile la nivel central. La bugetele locale se observă o creştere de 15,3%. Împrumuturile dese şi scumpe realizate de Ministerul Finanţelor au dus la o mărire de aproape 54% a cheltuielilor cu dobânzile.

Majorarea punctului de pensie în octombrie 2008 şi acordarea pensiei sociale minim garantate din aprilie 2009 au dus la o creştere a cheltuielilor cu asistenţa socială cu peste opt miliarde de lei. Singurele care au scăzut sunt cheltuielile cu bunurile şi serviciile, cu 0,9% faţă de perioada similară a anului trecut.

Între timp s-a şi investit. Mult mai puţin faţă de cât s-a anunţat iniţial şi mult prea lent. Cheltuielile pentru investiţii s-au ridicat la 20 de miliarde de lei pe primele opt luni, ceea ce reprezintă aproape 4% din PIB. Cei mai mulţi bani s-au îndreptat către Compania Naţională a Drumurilor.

Veniturile au scăzut simţitor. Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 15% faţă de perioada anului trecut, iar cele din TVA, cu aproape 20%. Inclusiv veniturile nefiscale au înregistrat o scădere de 13,6%.
Fondul Monetar Internaţional a fost de acord, la începutul luniI august, cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009.

Noua proiecţie a pornit de la faptul că veniturile bugetare sunt estimate a fi mai reduse în acest an cu 17 miliarde lei faţă de estimarea iniţială.

Antena 3

×
Subiecte în articol: deficit bugetar
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close