Antena 3 CNN Economic Biz News România pe locul doi în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale, în octombrie

România pe locul doi în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale, în octombrie

România pe locul doi în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale, în octombrie
02 Dec 2008   •   13:48

Preţurile producţiei industriale în Uniunea Europeană (UE27) au înregistrat o creştere de 7,3 la sută în luna octombrie 2008, comparativ cu luna octombrie 2007, iar în zona euro (EA15) preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere anuală de 6,3 la sută, potrivit datelor prezentate marţi de Oficiul de Statistică al Comunităţii Europene - Eurostat.
În rândul statelor membre UE, cele mai mari creşteri în ritm anual au fost înregistrate în Luxemburg (21,1 procente), România (15 procente) şi Lituania (14,7 procente), iar cele mai mici creşteri s-au înregistrat în Cehia (3,9 procente), Franţa (4,3 procente) şi Slovenia (4,8 procente). Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri au fost remarcate la produsele din industria energetică, care au înregistrat o creştere anuală de 16,9 procente în UE şi o creştere de 15,8 procente în zona euro.
Comparativ cu luna septembrie 2008, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere cu 1,4 procente în octombrie 2008, în cazul UE, şi o scădere de 0,8 procente în zona euro. În rândul statelor membre UE, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Ungaria (1,2 procente), Slovacia (0,9 procente) şi Irlanda (0,3 procente). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Danemarca (minus 5,1 procente), Marea Britanie (minus 4,2 procente) şi Grecia (minus 2,8 procente). Potrivit Eurostat, în România preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,2 procente în luna octombrie 2008, comparativ cu luna precedentă. Pe marile grupe industriale, scăderi semnificative de preţuri au fost remarcate la produsele din industria energetică, care au înregistrat o scădere de patru procente în UE şi o scădere de două procente în zona euro.
În cazul României, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere totală cu 16,7 la sută, în luna octombrie 2008, faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, cel mai dinamic sector fiind industria prelucrătoare, cu un plus de 18,8 la sută.
Comparativ cu luna septembrie 2008, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere cu 0,1 la sută în octombrie 2008. Scăderi de preţuri se constată la produsele din industria energetică (minus 2,2 la sută).
Agerpres

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close