Antena 3 CNN Economic Biz News România se află în categoria ţărilor cu cotele cele mai mici de impozitare din UE

România se află în categoria ţărilor cu cotele cele mai mici de impozitare din UE

România se află în categoria ţărilor cu cotele cele mai mici de impozitare din UE
09 Feb 2012   •   19:01

Legislatia TVA, impozitele directe, modificarile contabile si preturile de transfer sunt cateva dintre subiectele majore ce s-au regasit pe agenda TaxEU Forum 2012, cel mai important eveniment local de legislatie, fiscalitate si contabilitate organizat de Evensys pe 8 februarie la Crowne Plaza Hotel, Bucuresti.

Angela Rosca (Managing Partner, TaxHouse – Taxand Romania) a debutat cu ideea ca in contextul economic actual al Uniunii Europene, Romania se afla in categoria tarilor cu cotele cele mai mici de impozit pe profit, dupa Cipru si Bulgaria (10%), Irlanda (12.5%), Letonia si Lituania (15%) si una dintre cele mai ridicate cote de TVA, dupa Ungaria (27%), Danemarca si Suedia (25%). In plus, aceasta a pus accent asupra problemelor esentiale ale administrarii fiscale, anume: multitudinea de declaratii, lipsa accesului la informatii on-line (e.g. fisa pe platitor), relatia cu functionarii publici etc.

Despre nevoia de stabilitate si predictie in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic a vorbit Dragos Doros (Partner, NNDKP Consultanta Fiscala), care a rezumat ca desi numarul modificarilor fiscale este foarte mare (exista 34 de modificari de cod fiscal, de procedura fiscala si de norme in ultimii doi ani) ele pot fi mult mai usor acceptate de catre mediul de afaceri daca ar fi parte a unei strategii pe termen mediu si lung care sa cuprinda obiective si mijloace de atingere a lor si trebuie procedat conform legii responsabilitatii fiscal-bugetare. Astfel, chiar daca numarul modificarilor a fost foarte mare, modificarile importante ale politici fiscale sau de cuantumuri de taxe au fost foarte putine, aceasta fiind o dovada totusi a stabilitatii fiscale.

TaxEU Forum 2012 a fost organizat alaturi de cele mai prestigioase companii de consultanta: Ernst & Young, Biris Goran, Popovici Nitu & Asociatii, TaxHouse – Taxand Romania, NNDKP Consultanta Fiscala, Mazars Romania, Musat & Asociatii – Tax Advisory, RSMScot, Grant Thornton Romania, KPMG si Baker Tilly Klitou.

×
Subiecte în articol: impozit
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close