Antena 3 CNN Economic Biz News România va cere FMI creşterea ţintei de deficit bugetar

România va cere FMI creşterea ţintei de deficit bugetar

România va cere FMI creşterea ţintei de deficit bugetar
Sursa foto: Bani
05 Iul 2009   •   15:15

România va cere Fondului Monetar Internaţional creşterea ţintei de deficit bugetar de la 4,6% din PIB, nivel stabilit în acordul stand-by, cel mai probabil la 5,5% din PIB, deşi investiţiile au fost considerate de la început prioritare. Estimările recente ale Ministerului de Finanţe indică venituri la bugetul de stat cu aproape 2% din PIB mai scăzute, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Evident, aceasta cifră ar trebui să se adauge la deficit, însă, dacă statul va propune creşterea deficitului bugetar cu doar un procent faţă de nivelul stabilit în acordul stand-by cu FMI şi Comisia Europeană, la 5,5%, înseamnă că Finanţele au în plan şi o reducere a cheltuielilor publice cu un procent. Cu alte cuvinte, vom asista tăieri drastice din sumele alocate fiecărui minister.

Ministrul Finanţelor spunea că deficitul pe primul trimestru a fost de 2,7% din PIB, cu 0,03 puncte procentuale sub limita maximă convenită cu FMI. Pentru ca şi tranşele viitoare de bani să ajunga în România, fondul va verifica daca şi în septembrie ţara noastră se va încadra într-un deficit de 3,5% din PIB.

Antena 3

×
Parteneri
Sondaj exploziv pentru alegerile din Sectorul 1
x close