Antena 3 CNN Economic Biz News România va încheia un acord de integrare fiscală, alături de statele din zona euro. Vezi ce prevede tratatul

România va încheia un acord de integrare fiscală, alături de statele din zona euro. Vezi ce prevede tratatul

România va încheia un acord de integrare fiscală, alături de statele din zona euro. Vezi ce prevede tratatul
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Dec 2011   •   10:04
Statele din zona euro şi alte şase ţări din afara blocului monetar, inclusiv România, vor încheia, până în luna martie, un tratat interguvernamental care vizează consolidarea şi intregrarea fiscală puternică la nivelul UE, informează Mediafax.

În acord sunt prevăzute în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.


"Şefii de stat sau de guvern din Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania, Polonia şi România şi-au exprimat intenţia de a se alătura procesului. Şefii de stat sau de guvern din Cehia şi Suedia îşi vor consulta parlamentele înainte de a lua o decizie", se arată într-un comunicat al Consiliului.

Preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, susţine că acordul fiscal european va presupune un angajament la un control fiscal solid, introducerea acestuia în Constituţie, consolidarea reglementărilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sancţiunilor şi transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare.
 


Acordul presupune următoarele măsuri şi principii:

- Bugetele trebuie să fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerată respectată dacă deficitul structural anual nu va depăşi 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal.

- Regulile vor fi introduse în sistemele legislative naţionale ale statelor membre, la nivel de Constituţie sau echivalent. Reglementările vor include un mecanism automat de corecţie care se va declanşa în cazul unei devieri.

- Fiecare stat membru va elabora propriul mecanism de corecţie, în baza principiilor indicate de Comisia Europeană. Curtea Europeană de Justiţie va avea jurisdicţia să verifice transpunerea acestor reglementări la nivel naţional.


- Statele membre aflate în procedura de deficit excesiv vor transmite Comisiei şi Consiliului UE spre aprobare un program de parteneriat economic care să detalieze reformele structurale necesare pentru a asigura o corecţie durabilă a deficitului excesiv. Implementarea programului şi a planurilor bugetare anuale coerspunzătoare va fi monitorizată de Comisie şi de Consiliu.

- Statele membre vor raporta în avans programele de emisiuni de obligaţiuni.

L
iderii europeni mai doresc şi introducerea unor criterii de reducere a datoriei de stat pentru statele membre cu un grad de îndatorare de peste 60% din PIB.









 


 

×
Subiecte în articol: România zona euro criza economica
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close