Antena 3 CNN Economic Biz News Românii îşi pun speranţele în ajutorul Uniunii Europene pentru ieşirea din criză

Românii îşi pun speranţele în ajutorul Uniunii Europene pentru ieşirea din criză

Românii îşi pun speranţele în ajutorul Uniunii Europene pentru ieşirea din criză
Sursa foto: Bani
19 Sep 2009   •   11:01

Românii speră la ajutor din partea Uniunii Europene pentru a ieşi din criză. Aceasta este una din concluziile eurobarometrului 71, dat publicităţii de reprezentanţa Comisiei Europene de la Bucureşti. Românii vor ca Uniunea să ajute companiile naţionale, să-i sprijine pe şomeri şi pensionari şi să susţină investiţiile în educaţie şi infrastructură.

28% dintre români doresc ca Uniunea Europeană să investească bani în infrastructura României. Iar 24% cred în continuare că un ajutor mult mai eficient ar fi cel pe termen lung, adică europenii să ne ajute să investim în Educaţie.

32% dintre români, cu 9% mai mulţi decât în urmă cu şase luni, cred că Uniunea ar trebui să sprijine IMM-urile. Iar aproape un sfert dintre cei chestionaţi, 24%, sunt de părere că sprijinul Uniunii ar trebui să vină pentru marile companii din industrie.

De asemenea, garantarea serviciilor medicale nu mai este o prioritate, procentele scăzând în ultimele 6 luni, de la 35 la 9%. Sprijinirea şomerilor a rămas de asemenea un deziderat, cu toate că procentul a scăzut puţin de la 24 la 19%.

Sprijinirea pensionarilor dar şi ajutorul pentru investiţiile în energie şi mediu rămân printre măsurile pe care Uniunea le-ar putea lua ca să-i ajute pe români. Opţiunile pentru aceste două măsuri sunt de 14 şi 12%, procentele fiind în scădere cu 7, respectiv 8%.

Pe de altă parte, comisarul Leonard Orban spune că situaţia nu e deloc roz în plan european, chiar dacă Franţa şi Germania dau semne de redresare. El spune că produsul intern brut al unor state precum Marea Britanie, Olanda sau Spania este în continuare în scădere. ?Nu suntem la finalul crizei şi cred că această criză îşi va mai manifesta efectele în următoarele luni?, susţine Leonard Orban.

Cine s-ar putea ocupa cel mai bine de atenuarea efectelor crizei? - a fost o altă întrebare care i-a diferenţiat puţin pe români de europeni. 29% dintre români cred că Uniunea ar putea rezolva criza, dar 24% dau o încredere mare şi guvernelor naţionale, în timp ce 23% dintre europeni sunt de acord că Uniunea ar putea atenua criza, dar mai degrabă SUA ar putea să rezolve problema.

Eurobarometrul 71 a fost realizat în perioada 12 ? 28 iunie 2009, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1012 persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3%. Sondajul a fost realizat sub coordonarea TNS Opinion& Social, la cererea Comisiei Europene.Datele au fost culese din cele 27 de state membre ale UE, dar şi din ţarile candidate pentru integrare.

Antena 3

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close