Antena 3 CNN Economic Biz News Rusia se orientează spre piaţa energetică chineză

Rusia se orientează spre piaţa energetică chineză

Rusia se orientează spre piaţa energetică chineză
Sursa foto: gazoducte
14 Oct 2009   •   19:59

Rusia şi China şi-au solidificat aproprierea, marţi, când premierul rus Vladimir Putin a parafat un acord de livrare a gazelor, în valoare de 3,5 miliarde dolari. Discuţiile cu premierul chinez Wen Jiabao s-au concentrat pe aceste aspecte, deşi au fost abordate şi alte teme internaţionale de interes mutual.
Piesa centrală a fost un acord preliminar prin care gigantul rus de stat Gazprom va face livrări către China National Petroleum Corp (CNPC).
"China este o piaţă colosală. Diversificarea livrărilor este o direcţie foarte importantă pentru Gazprom," declara Putin.
"Cooperarea noastră se dezvoltă pe multe căi: lucrări comune la conducte, livrări petroliere şi, în viitor, posibil de gaz.."
Şeful Gazprom Aleksei Miller arăta că acordul deschide calea Rusiei, cel mai mare producător de gaz din lume, să livreze 70 miliarde de mc către China din Siberia şi Orientul Îndepărtat.
Aceasta ar putea transforma China în cel mai mare cumpărător de gaz din Rusia, depăşind Germania, ce a importat 37 miliarde mc anul trecut.
Vicepremierul rus Igor Secin arăta că livrările de gaz ar putea începe în 2014 -2015, iar preţul va fi stabilit încă de la începutul anului viitor.
Companiile din Rusia şi China au mai semnat acorduri în valoare de 3,5 miliarde dolari, ce includ un împrumut de 1,7 miliarde dolari din partea băncilor chineze către cele ruseşti.
Liderul petrolier rus Rosneft şi CNPC vor construi o rafinărie la 100 km de Beijing şi vor deschide 300 -500 staţii de benzină.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gazprom
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close