Antena 3 CNN Economic Biz News Schaeuble exclude posibilitatea unui nou acord de finanţare externă cu Grecia

Schaeuble exclude posibilitatea unui nou acord de finanţare externă cu Grecia

Schaeuble exclude posibilitatea unui nou acord de finanţare externă cu Grecia
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
19 Aug 2012   •   22:26

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a exclus posibilitatea încheierii unui nou acord de finanţare externă pentru Grecia în prelungirea celui actual, de 130 miliarde euro, chiar dacă ţara este într-o situaţie foarte dificilă, informează Bloomberg.
   
"Nu se poate, nu putem face încă un program. Există anumite limite", a declarat duminică Schaeuble, cu ocazia zilei porţilor deschise la ministerul Finanţelor de la Berlin.
   
Schaeuble a adăugat că Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu peste 20% în ultimii patru-cinci ani, iar şomajul a urcat la cote record..
   
Grecia a încheiat în 2010 cu UE şi FMI un acord de finanţare externă de 110 miliarde euro, prelungit în acest an cu un nou program, de 130 miliarde euro. Măsurile dure de austeritate implementate în urma angajamentelor din acorduri au accentuat declinul economic, reducând veniturile statului şi impunând noi măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar.
   
Grecia va avea în următorii doi ani un deficit bugetar cumulat de 28 miliarde euro, potrivit estimărilor UE, FMI şi BCE, citate de Der Spiegel. Anterior, instituţiile financiare internaţionale anticipau deficite de 11,5 miliarde euro pe an, potrivit revistei germane, care nu a precizat sursa informaţiilor.
   
Schaeuble a afirmat că criza datoriilor de stat nu trebuie să devină "o groapă fără fund" pentru Germania, deşi cea mai mare economie europeană ar avea cel mai mult de suferit în cazul destrămării zonei euro.
   
Guvernul elen, condus de premierul Antonis Samaras, vrea prelungirea cu doi ani, până la finele lui 2016, a programului de ajustare fiscală.
   

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close