Antena 3 CNN Economic Biz News Sectorul imobiliar rezidenţial, mai afectat decât cel de birouri şi retail, în urma crizei

Sectorul imobiliar rezidenţial, mai afectat decât cel de birouri şi retail, în urma crizei

Sectorul imobiliar rezidenţial, mai afectat decât cel de birouri şi retail, în urma crizei
Sursa foto: cladire birouri
16 Feb 2009   •   20:18

Sectorul imobiliar rezidenţial va fi mai afectat decât cel de birouri şi de retail, în urma crizei economice, deoarece există o cerere mult mai mare decât oferta pentru acest din urmă segment, anunţă Mediafax, citând Colliers. Compania citată ia în calcul pentru acestă analiză o recesiune a economiei României în 2009.
"Criza economică a atins piaţa imobiliară din România într-un moment de dezvoltare efervescentă, dar înainte ca aceasta să se confrunte cu o ofertă excedentară. De aceea, estimăm că pieţele de birouri şi de retail îşi vor reveni rapid, în timp ce revigorarea pieţei rezidenţiale se va realiza mai lent", potrivit unui studiu al companiei de servicii imobiliare.
Cel mai puţin afectată de criză este, conform analiştilor Colliers, piaţa spaţiilor de birouri din ţara noastră, cu o rată de neocupare încă apropiată de zero şi un procent mare de preînchirieri, de 82% din total.
"Deşi cererea se va restrânge odată cu recesiunea economică, în 2009 se vor mai încheia tranzacţii. Companiile vor dori să-şi reducă pe cât posibil costurile, de aceea vor căuta spaţii de birouri mai mici şi/sau mai ieftine. Totalul tranzacţiilor va atinge însă numai 50% din volumul celor încheiate în 2008 - se vor tranzacţiona aproximativ 100.000 metri pătraţi. Se aşteaptă ca numărul tranzacţiilor să crească după 3-6 luni de la primele semne ale revenirii economiei", se arată în studiul citat.
Totodată, un număr important de proiecte ar putea fi amânate sau chiar anulate datorită surselor de finanţare, şi, până în 2010, nu vor mai fi iniţiate proiecte noi.
Specialiştii de la Colliers apreciază că sectorul rezidenţial va fi cel mai afectat în urma crizei. "Spre deosebire de pieţele de birouri şi de retail care, de obicei, îşi revin la scurt timp după revenirea generală a economiei, segmentul rezidenţial este mai lent în reluarea tendinţei crescătoare. Atunci când este vorba de investiţii considerabile, aşa cum sunt apartamentele, atât utilizatorii finali cât şi micii investitorii au nevoie de mai mult timp să îşi recapete încrederea în piaţă", conform studiului Colliers.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close