Antena 3 CNN Economic Biz News Senatul SUA vrea să pună taxe pe băuturile răcoritoare

Senatul SUA vrea să pună taxe pe băuturile răcoritoare

Senatul SUA vrea să  pună taxe pe băuturile răcoritoare
Sursa foto: bautura racoritoare
13 Mai 2009   •   13:55

Comisia de Finanţe a Senatului american studiază propunerile prin care s-ar putea ajunge a se finanţa planul de sănătate universală al preşedintelui Obama, care este estimat la peste un trilion de dolari. Printre propuneri, se numără şi aceea a unei taxe de trei cenţi pe băuturile răcoritoare sau cele energizante.
?În timp ce mulţi factori duc la luarea în greutate băuturile răcoritoare sunt singurele care feluri de mâncare sau băutură despre care se ştie sigur că cresc riscul de obezitate, ce duce la rândul său, la diabet, infarcturi sau alte probleme de sănătate?, argumenta Michael Jacobson de la Centrul pentru Ştiinţă în Interes Public, care susţine ideea. El mai arăta ca valoarea nutrioţională a acestor băuturi este nulă.

Acesta a caluclat că fiecare cent de taxă pe o băutură de 330 ml ar aduce 1,5 miliarde anual şi ar scădea consumul cu un procent, ceea ce ar îmbunătăţi starea de sănătate.
Comisia de buget a Congresului american a estimat că o taxă de trei cenţi ar genera 24 de miliarde de dolari în următorii patru ani.
O asemenea taxă ar putea fi considerată o taxă pe viciu, similară celei pentru ţigări.
Cu toate acestea, aprobarea unei asemenea taxe nu va fi uşoară şi în trecut existând tentative în acest sens, dar care au eşuat sub presiunea industriei şi a consumatorilor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: obezitate
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close