Antena 3 CNN Economic Biz News Singurul stat european care a evitat criza: Cum a scăpat Polonia de recesiune

Singurul stat european care a evitat criza: Cum a scăpat Polonia de recesiune

Singurul stat european care a evitat criza: Cum a scăpat Polonia de recesiune
Sursa foto: polonia
10 Noi 2009   •   15:26

Polonia a reuşit să evite recesiunea care a cuprins Europa de la Vest la Est. Deşi Răsăritul se află la mare distanţă de Vest, Polonia este singurul stat care a reuşit să scape de problemele economice care au ameninţat fiecare zonă europeană. Ministrul de Finanţe al Poloniei, Jacek Rostowski crede că, economia Poloniei va avea o creştere de cel puţin 0,7 la sută în 2009.
"Creşterea PIB-ului nu va fi mai mică de 0,7 la sută în 2009, desi sperăm la mai mult.", a declarat Rostowski astăzi în comentariile confirmate de purtatorul de cuvant al Ministerului Alina Guzinska conform Bloomberg.
În primul semestru al anului 2009, Polonia înregistrează creştere economică de aproape 1%, spre deosebire de contracţiile severe din Occidentul european şi de adevăratele prăbuşiri din Est, în frunte cu ţările baltice (- 20%), printre care România.
Pentru al doilea trimestru din 2009 s-a înregistrat o creştere economică de circa 0,8%, la fel ca în primele trei luni ale anului.Guvernul de la Varşovia nu s-a văzut nevoit să crească deficitul bugetar pentru finanţarea investiţiilor şi susţinerea economiei.

Ritmul scăderii producţiei din ramura industriei prelucrătoare s-a diminuat faţă de luna iunie, în condiţiile în care rata inflaţiei va rămâne neschimbată.

Indicele producţiei industriale poloneze, calculat de institutul londonez Markit Economics, a crescut la 46,5, faţă de 43 în iunie. Valorile mai mici de 50 ale indicelui arată o scădere, adică ce s-a întâmplat şi anul trecut, iar valorile mai mari de 50 arată creşterea comenzilor noi.


Guvernul de la Varşovia este singurul din zonă care nu a fost silit să adopte măsuri speciale anticriză.
Economia Poloniei ar putea creşte în actualul trimestru cu peste 2%, prin urmare avansul economic anual al ţării ar ajunge la 1,5%, a declarat Aneta Piatkowska, director al Departamentului de analiză din cadrul Ministerului polonez de Finanţe, scrie Bloomberg.

Creşterea economică din trimestrul al treilea a fost mai mare decât cea din aprilie-iunie, ajungând probabil la 1,5% - 1,7%, dar "ultimul trimestru va fi cel mai bun din acest punct de vedere", a adăugat Piatkowska.

De ce a scăpat Polonia de recesiune?

Polonia este singurul stat european care a sfidat recesiunea declanşată de criza creditelor din cauza economiei bazate în proporţie de două treimi pe cererea interna.

Perspectivele economice ale statului sunt bune, mai ales că datele pozitive privind economia Germaniei, cel mai mare partener comercial al Poloniei, indică o revigorare a exporturilor.

Exporturile au început să scadă din noiembrie 2008, dar Ministerul de Finanţe anticipează că în acest trimestru comerţul extern "îşi va reveni sau se va stabiliza în cel mai rău caz", a afirmat Piatkowska. Chiar şi în caz de creştere, "exista multe incertitudini, în special cu privire la ceea ce se va întâmpla după ce ţările din Europa Occidentală vor renunţa la pachetele naţionale de stimulare economică şi ce impact va avea această măsura asupra cererii pentru produsele poloneze".
Pe 11 noiembrie, Polonia va afişa situaţia comerţului extern din luna septembrie.

Piatkowska e de părere că o crestere economică anuală de 1,5% este "destul de realistă şi că planul bugetului lansat de guvernul de la Varsovia, în frunte cu primul-ministru Donald Tusk, are în vedere un avans economic de 0,9% anul acesta şi de 1,2% în 2010.

Mai bine de anul viitor

În octombrie, Bank of America - Merrill Lynch a revizuit în crestere prognoza privind evoluţia economiei poloneze, mizând pe o creştere a Produsului Intern Brut de 1,8% în 2009 şi de 3,5% anul viitor.

"Estimările nu sunt deloc nerealiste", spune Piatkowska. Biroul central de statistică de la Varşovia va face publice cifrele privind evoluţia PIB-ului în trimestrul al treilea pe 30 noiembrie. Totodată, producţia industrială din Polonia a crescut în septembrie cu 15% faţă de luna august, arată u raport publicat de biroul central de statistică.

UniCredit transmitea că în următoarea perioadă, zlotul polonez s-ar putea deprecia faţă de moneda europeană până la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, în urma anunţului guvernul de la Varşovia de a nu reuşi să ducă la bun sfârşit planurile de privatizare a activelor de stat.


Antena3.ro

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close