Antena 3 CNN Economic Biz News Statul California - aproape de faliment

Statul California - aproape de faliment

Statul California - aproape de faliment
Sursa foto: arnold schwarzenegger
18 Feb 2009   •   04:14

Tergiversarea politică a acoperirii unui deficit de 12 miliarde dolari îl obligă pe Arnold Schwarzenegger să concedieze mii de angajaţi. El a trimis scrisori de avertisment de concediere către 20000 de angajaţi guvernamentali şi a închis ultimele proiecte de stat din California, deoarece politicienii nu au aprobat bugetul ce ar preveni intrarea în criză de lichidităţi a administraţiei sale.
Guvernatorul Californiei, stat care cheltuie lunar cu multe miliarde mai mult decât ia din taxe, nu are destule fonduri pentru plăţi ale facturilor şi este la doar câteva zile distanţă de momentul în care va recunoaşte că nu mai poate plăti angajaţii.
Senatul statului nu a fost de acord cu un pachet de creştere a taxelor ce ar elimina pericolul falimentului. Administraţia operează acum cu un deficit anual de 12 miliarde dolari, sumă care este de aşteptat să ajungă la 42 miliarde dolari la anul.
Cum luni nu au ajuns la nici un acord, senatorilor li s-a comunicat marţi dimineaţă că nu mai au voie să plece până nu se ajunge la un acord.
Politicienii au încercat tot weekendul să treacă de impas, dar fără rezultat, ceea ce pune California, unul dintre cee mai bogate regiuni din lume, pe calea de a deveni primul stat din istoria Americii care este declarat insolvent.
Angajaţii de stat sunt deja forţaţi să îşi ia în fiecare lună două zile de concediu fără plată. Iar închisorile de stat sunt atât de subfinaţate, încât un tribunal a decis săptămâna trecută să ceară eliberarea a 55.000 de deţinuţi.
De asemenea, lucrările de întreţinere la infrastructura Californiei au fost întrerupte.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Arnold Schwarzenegger
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close