Antena 3 CNN Economic Biz News Statul va rezilia contractul cu Sterling

Statul va rezilia contractul cu Sterling

Statul va rezilia contractul cu Sterling
Sursa foto: platforma petroliera
23 Apr 2009   •   00:37

Autorităţile intenţionează să rezilieze contractul încheiat cu Sterling Resources pentru explorarea şi exploatarea a două perimetre din Marea Neagră, astfel încât să se revină la prevederile unui acord din 1992, care stabilea că statul are dreptul la 45% din cantitatea de petrol extrasă.

"Agenţia Naţională petru Resurse Minerale (ANRM) a început o anchetă pentru a stabili care sunt posibilităţile de reziliere a contractului cu Sterling. Verificările sunt dublate de o anchetă a Corpului de Control al premierului. Concluziile de până acum indică posibilitatea rezilierii contractului, pentru revenirea la prevederile acordului iniţial, din 1992", a declarat agenţiei Mediafax preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu.

El a adăugat că statul are, potrivit Legii Petrolului, posibilitatea să rezilieze unilateral acordul cu compania canadiană, iar concluziile anchetelor derulate de ANRM şi Corpul de Control al premierului vor fi coroborate.

"Ulterior, concluziile vor fi prezentate reprezentanţilor Sterling, cu care nu am discutat până acum despre intenţia de a rezilia contractul", a menţionat Mărăcineanu.

Întrebat dacă au fost constatate până în prezent neregului privind derularea contractului, şeful ANRM nu a dorit să se pronunţe, afirmând că anchetele sunt în derulare.

Sterling extrage petrol şi gaze din perimetrele Pelican şi Midia din platoul continental al Mării Negre. În 1992, compania Rompetrol, deţinută de stat la acea vreme, şi firmele Enterprise Oil şi Canadianoxy au încheiat un acord de explorare, dezvoltare şi împărţire a producţiei, prin care partea română primea 45% din producţia obţinută din cele două perimetre.

Contractul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, în 1997, la Sterling Resources. Acordul din 1992 a fost modificat în 2007, iar actul adiţional la contract stabileşte că Sterling trebuie să plătească trimestrial statului român o redevenţă cuprinsă între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei brute de ţiţei şi gaze.

Potrivit cotidianului "Gândul", Mărăcineanu a afirmat că au fost identificate probleme "foarte grave" în contractul cu Sterling Resources şi că este "sigur" că acesta va fi reziliat.
Într-o declaraţie pentru Antena3, şeful Agenţiei declara că în două săptămâni de zile, ancheta se va finaliza.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: resurse naturale Marea Neagrã
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close