Antena 3 CNN Economic Biz News Statul vrea să instituie "observatorul preţurilor", pentru a limita scumpirile produselor

Statul vrea să instituie "observatorul preţurilor", pentru a limita scumpirile produselor

Statul vrea să instituie "observatorul preţurilor", pentru a limita scumpirile produselor
20 Iul 2010   •   12:36

Statul vrea să centralizeze toate preţurile din ţară, astfel încât fiecare român să ştie exact cât trebuie să coste un produs, după majorarea TVA. Pentru a evita scumpirile nejustificate, guvernanţii şi-au propus să monitorizeze preţurile tuturor produselor.

?Observatorul preţurilor este o platformă tehnică ce împiedică orice abuz în piaţă. E o măsură administrativă care grăbeşte ca piaţa să se regleze? a explicat Ministrul Economiei, Adriean Videanu la Antena 3.

Mai întâi, se va publica pe internet o listă a tuturor tarifelor practicate de marile lanţuri de magazine. Autorităţile nu ştiu încă dacă centralizarea se va face prin Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului sau va fi contractată o firmă prin licitaţie.

Oamenii văd cu ochi buni iniţiativa statului, însă prea puţini cred că va avea efectul dorit. Unii le recomandă guvernanţilor să fie mai degrabă atenţi la speculanţi.

Sistemul de monitorizare a preţurilor, după majorarea TVA a fost folosit cu succes în Grecia. După 3 luni de la aplicarea lui, tarifele la produsele la bază au scăzut în medie cu 7%.

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close