x close

Străinii vin, românii pleacă. Mulţi dintre şefii marilor companii sunt străini "parcaţi" aici pentru că nu li se găseşte job în alte ţări

de A.M.P    |    24 Oct 2012   •   08:36
Străinii vin, românii pleacă. Mulţi dintre şefii marilor companii sunt străini "parcaţi" aici pentru că nu li se găseşte job în alte ţări 482 Foto: newsdigitalmedia.com.au
Aproape un sfert dintre cei mai importanţi 1.000 de executivi aflaţi la conducerea celor mai mari companii şi bănci locale sunt străini. O parte dintre executivii expaţi (expatriaţi - n.r.) care au preluat mandatele în ultimul an au venit în România pentru că nu şi-au găsit un job echivalent în ţara de origine, scriu jurnaliştii de la zf.ro.

"O parte din expaţi, din păcate şi pentru noi, şi pentru ei, sunt «parcaţi» în organizaţiile locale, leadershipul lor este unul neinteresant, nu adaugă valoare şi nu fac altceva decât să intrige orga­ni­zaţia locală", afirmă Oana Ciornei, unul dintre cei mai cunoscuţi headhunteri locali, care este managing partner al firmei de executive search Amrop România, cu afaceri de peste 500.000 de euro anul trecut.

Ea spune că există mai multe categorii de expaţi care vin în România şi că, pe lângă cei "parcaţi" de multinaţionale în România, mai sunt şi cei care vin pentru misiuni dificile, care adau­gă valoare organizaţiei.

"Dacă organizaţia este la începutul ei aici, de obicei expaţii sunt oameni cu experienţă, spre finalul carierei lor şi care au rolul de «evanghelişti» în organizaţia locală. Dacă organizaţia se află pe o pantă descendentă, de obicei sunt tri­mişi oameni de «turnaround», cu o foar­te mare putere intelectuală şi de obicei lideri ambiţioşi şi determinaţi, iar moştenirea lor rămâne pentru încă una-două generaţii de lideri", spune Ciornei.

Citeşte mai departe pe www.zf.ro.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati