Antena 3 CNN Economic Biz News Surse: FMI va pune la dispoziţia României 3,6 miliarde de euro prin noul acord

Surse: FMI va pune la dispoziţia României 3,6 miliarde de euro prin noul acord

Surse: FMI va pune la dispoziţia României 3,6 miliarde de euro prin noul acord
Sursa foto: Foto: 98fm.com
06 Ian 2011   •   18:40

În cadrul unui nou acord preventiv, FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde euro. Acordul va fi încheiat pe un an, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, după încheierea programului actual în mai. Banii vor putea fi accesaţi doar în caz de urgenţă.

"Cele mai recente calcule arată că suma care va fi alocată României de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă", au declarat sursele citate, pentru Mediafax.

Suma a fost calculată pe baza parametrilor economici disponibili în prezent şi avansată în cadrul discuţiilor despre noul acord. Totuşi, ea poate fi modificată în lunile care urmează, în funcţie de nevoia de finanţare a statului şi de evoluţia economiei, conform aceloraşi surse.

Însă, chiar dacă banii nu vor fi utilizaţi, statul român va plăti instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an.

Motivul pentru care autorităţile preferă un acord pe un an cu FMI este că în 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. După şedinţa de vineri a board-ului FMI va fi stabilită durata exactă a acordului şi dacă România va primi următoarea tranşă de aproximativ 900 de milioane de euro.

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor Georghe Ialomiţianu s-au întâlnit, joi, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Discuţiile au avut loc la sediul BNR între orele 11:00 şi 12:30, iar temele de discuţie nu au fost anunţate în mod oficial. Aşa cum era de aşteptat, însă, cei patru oficiali au discutat despre stadiul actualului acord pe care România îl are cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi, totodată, despre încheierea unui nou acord cu FMI.

"În cursul întrevederii a fost analizat stadiul derulării acordurilor de finanţare externă încheiate cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Au fost, de asemenea, stabiliţi parametrii unui nou acord de finanţare de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional", se arată într-un comunicat emis de BNR la finalul şedinţei.

"În acest context, a fost evidenţiat faptul că, pentru reluarea creşterii economice pe o bază sănătoasă, este esenţială continuarea consolidării fiscale şi a reformelor structurale, astfel încât implementarea obiectivelor pe termen mediu să asigure un proces sustenabil de convergenţă nominală şi reală cu Uniunea Europeană", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în timp ce se afla la şedinţa de Guvern, că România trebuie să continuie relaţia cu FMI printr-un acord precautionary. Scopul îl reprezintă stabilitatea financiară, iar eventuale fonduri să fie atrase de la Uniunea Europeană, din sumele puse la dispoziţia statelor din afara zonei euro.

În prezent, România are un acord de finanţare externă cu FMI, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 miliarde euro. Ţara noastră a primit până la ora actuală tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de la Comisia Europeană.


×
Subiecte în articol: FMI bani
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close